Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V mnoha městech zavírají základní umělecké školy i domy dětí a mládeže

V Liberci, Jablonci, České Lípě ale například i ve Frýdlantu se rozhodli uzavřít základní umělecké školy a domy dětí a mládeže. A to i přesto že uzavření těchto organizací bezpečnostní rada státu nenařídila.

Přestože bezpečnostní rada státu nenařídila uzavřít kvůli koronaviru i základní umělecké školy nebo domy dětí a mládeže, v mnoha městech Libereckého je dnes uzavřeli. Platí to pro krajské město Liberec, ale také například pro Jablonec nad Nisou, Českou Lípu, Nový Bor nebo Frýdlant. V Liberci také například na doporučení hygieniků uzavřeli plavecký bazén, v sousedním Jablonci zatím jen omezili množství návštěvníků, které vpustí dovnitř, zjistila ČTK.

Liberecký magistrát rozhodl o uzavření domu dětí a umělecké školy už v úterý. „Pro nás je to základní vzdělávání byť zájmové se stejným režimem jako školy a nebylo o čem přemýšlet,“ řekl náměstek libereckého primátora pro školství Ivan Langr. O tom, zda zavřít i mateřské školy, zatím v Liberci stejně jako v řadě dalších měst nerozhodli. „V tuhle chvíli nemáme vyhraněné stanovisko, konzultujeme to s hygieniky i krajským úřadem a vyčkáváme. Zavřít mateřinky není jednoduché, rozhodně to nemůžeme udělat ze dne na den,“ dodal.

V Česku je 67 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, dva nové případy jsou z Brna, jeden z Ostravy. V Libereckém kraji zatím žádný pozitivní test nebyl. Uzavřené jsou pro návštěvy nemocnice a domovy pro seniory. Bezpečnostní rada státu také v úterý rozhodla o uzavření základních, středních, vyšších odborných a vysokých škol. V Libereckém kraji jsou jarní prázdniny, zhruba 55.000 školáků se tak opatření dotkne až v příštím týdnu. Technická univerzita ukončila výuku v úterý.

Úřední hodiny zrušil ode dneška kvůli koronaviru Krajský úřad v Liberci, s veřejností bude až do odvolání komunikovat jen prostřednictvím telefonů a e-mailu. Liberecký a také jablonecký magistrát zrušily služby poskytované mimo úřad, jako jsou vyřizování žádostí o občanské průkazy a agendy ověřování listin a ověřování podpisů zejména pro postižené. V Jablonci od pondělí omezí úřední hodiny jen na pondělí a středu, běžně je mají každý den. Liberecký magistrát žádá klienty, aby své návštěvy úřadu omezili jen na nezbytně nutnou agendu.

Otevřené zůstane naopak navzdory očekáváním Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. „Čekali jsme s vyjádřením na přesné písemné instrukce ministerstva kultury. Z nich vyplývá, že se zavření muzeí týká jen případů, kdy by se najednou sešlo 100 lidí, což se u nás nestává,“ řekla ředitelka muzea Milada Valečková. Opatření se tak podle ní dotkne jen některých akcí. Nová výstava Glass Works proto začne bez vernisáže plánované na 19. března. Přednášku na téma Jablonecká medailérská škola a její kořeny, plánovanou na úterý 24. března, muzeum přesune.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, zdraví, školy, rekreace, správa, koronavirus, Liberecký, Liberec, základní umělecká škola, Jablonec nad Nisou, Bezpečnostní rada státu, Česká Lípa, Frýdlant, COVID-19, magistrát, Liberecký kraj, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V mnoha městech zavírají základní umělecké školy i domy dětí a mládeže  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.