Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kapacity odběrů se v Libereckém kraji zvýšily pětinásobně. Denně lze udělat dva tisíce testů

V Libereckém kraji se podařilo proti jarní vlně koronaviru zvýšit kapacitu odběrů a testování pětinásobně. Pět odběrových stanovišť v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici a tři mobilní týmy dělají denně až 2000 odběrů. Své kapacity zvýšily i laboratoře nemocnic, které vzorky zpracovávají. Část testů pro kraj zpracovává laboratoř v Plzni, řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

„Počet testů, které provádíme, a počty odběrů zatím odpovídají kapacitě, kterou po nás chce krajská hygienická stanice," doplnil hejtman. Odmítl, že by odběrová místa nestíhala, jak to vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví. Podle nich je v Libereckém kraji denní kapacita jen na 580 odběrů. „To je zřejmě nějaká historická informace, požádáme o aktualizaci, ve čtvrtek bylo našimi vlastními kapacitami provedeno 1580 testů a zhruba dalších 200 testů směřovalo do plzeňské laboratoře," dodal Půta. Rekordní byl v kraji pátek 23. října s 2170 odběry.

Liberecký kraj má pět odběrových míst. Čtyři jsou u páteřních nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici. Od 22. září funguje další odběrové místo u liberecké pobočky zdravotního ústavu. Skupinové odběry zajišťují také dvě sanitky záchranné služby a od 22. října přibyl tým hasičů. Otevření dalšího odběrového místa v Liberci připravuje soukromá laboratoř společnosti Synlab, která by měla sloužit nejen pro pěší, ale má být také jediným drive-in stanovištěm v kraji.

Odběrová místa v kraji postupně s rostoucími potřebami testování rozšířila svůj provoz. Pro odběry má Liberecký kraj rezervační systém, který lidé najdou na stránkách krajského úřadu i nemocnic. Třeba v Liberci byly dnes po poledni stále ještě volné termíny nejen na víkend, ale i na dnešní odpoledne. Odběrová stanoviště v České Lípě a Jilemnici už ale měla obsazeno i na víkend.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky koronavirus, správa, testování, Liberecký kraj, laboratoř, Liberec, nemocnice, Martin Půta, Česká Lípa, Jilemnice, Jablonec nad Nisou, Starostové pro Liberecký kraj, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacity odběrů se v Libereckém kraji zvýšily pětinásobně. Denně lze udělat dva tisíce testů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.