Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Liberci začalo očkování zdravotníků. Podle lékařů je to světlo na konci tunelu

Dnes začalo v Krajské nemocnici Liberec první očkování zdravotníků vakcínou proti koronaviru, která je v nemocnici od minulé středy.

V první vlně očkování je v nemocnici k dispozici celkem 195 balení vakcíny, která by měla stačit na naočkování 1170 lidí. „Na KNL tak připadá okolo 500 vakcín, zbytek bude poskytnut dalším páteřním nemocnicím a Zdravotnické záchranné službě,“ sdělil dnes novinářům mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář.

O testování je mezi zdravotníky Krajské nemocnice Liberec velký zájem. Registr pro zaměstnance se zaplnil během pár dní.

Přednost při očkování dostanou lékaři a sestry, kteří pracují na covidových odděleních, nebo je u nich velké riziko, že se dostanou do kontaktu s nakaženým člověkem.

V pondělí začne očkování. Vakcína dnes dorazila do Krajské nemocnice Liberec

Do Krajské nemocnice v Liberci dnes dorazila vakcína proti novému koronaviru, s očkováním začne největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji v pondělí 4. ledna.

Světlo na konci tunelu

Jedním z prvních očkovaných byl dnes ráno i Tomáš Klimovič, přednosta centra interních oborů a primář interního oddělení. Sám se o možnosti očkovaní ani chvilku nerozmýšlel. „Byl jsem jednoznačně pro. Je to jediná šance, jak chránit pacienty a příbuzné při tak rizikovém povolání. Pro mě je to světlo na konci tunelu,“ uvedl po aplikování první dávky vakcíny.

V liberecké nemocnici je aktuálně hospitalizováno na 140 pacientů s onemocněním COVID-19. Dvě desítky z nich jsou umístěny na jednotce intenzivní péče.

Podle Klimoviče by mohlo dojít k rozvolnění opatření ve chvíli, kdy bude proočkována potřebná část populace. „Očkování je jednoznačně důležité i pro chod našeho oddělení,“ řekl.

Očkování dnes ráno absolvoval také Adam Vitouš, primář infekčního oddělní. „Vzhledem k tomu, že jsme v podstatě v denním styku s COVIDem, považuji očkování za současnou nejlepší volbu,“ sdělil Adam Vitouš. Na infekčním oddělení se nechá naočkovat drtivá většina pracovníků. Vitouš k tomu dodal: „Například u očkování proti chřipce dosahujeme okolo 98 procent proočkovaných zaměstnanců. Jsme zvyklí dbát zásad prevence a pokud je toto jedna z nich, pak je to pro nás jediná možnost.“

Na policisty a hasiče se zatím nedostane

Po prvním očkování čeká zdravotníky druhé kolo přeočkování, které proběhne v rozmezí tří týdnů od podání první dávky. „Poté přijdou na řadu další zaměstnanci,“ vysvětlil Řičář s tím, že na další složky IZS, jako jsou hasiči a policisté, se v první vlně bohužel nedostane. Ještě během ledna by měl Liberecký kraj obdržet další vakcíny v počtu okolo 1950 balení. „Bohužel v současné době nedokážu toto číslo potvrdit ani vyvrátit. Předpokládám, že po nemocnicích by mohlo začít i očkování v domovech důchodců. Tato strategie jde ale mimo nás,“ doplnil mluvčí KNL.

Vakcína je skladována v mrazáku, který dokáže vytvořit prostředí o teplotě -70 °C. Tímto mrazákem v současné době disponuje KNL jako jediná v kraji. Během distribuce vakcín do dalších nemocnic tak již dochází k rozmrazování. Zhruba do pěti dnů od vyskladnění musí být vakcína spotřebována.

V první várce vakcín bude část vyčleněna i pro záchranáře ZZS. „V tuto chvíli probíhají jednání na Libereckém kraji, domlouvají se termíny a přesný počet. Dle průzkumu ale mohu potvrdit, že je mezi zaměstnanci velký zájem,“ konstatoval mluvčí ZZS Michael Georgiev.

Také v jablonecké nemocnici jsou ve fázi příprav. „Očkování by mělo začít tuto středu. I u nás je o očkování velký zájem,“ doplnila mluvčí jablonecké nemocnice Jana Válková.

I do naší nemocnice dnes dorazila první dávka vakcín určených pro zdravotníky. Zdravotnický personál budeme očkovat v...

Zveřejnil(a) Krajská nemocnice Liberec dne Středa 30. prosince 2020

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Liberecký, KNL, nemocnice, koronavirus, očkování, COVID-19, zdravotnický pracovník, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Liberecký kraj, Jana Janěková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci začalo očkování zdravotníků. Podle lékařů je to světlo na konci tunelu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.