Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Děti z Jablonce se testují na covid ze slin. Test stačí jednou za dva týdny

Děti a také zaměstnanci z devíti základních škol v Jablonci nad Nisou se ve středu poprvé testovali na koronavirus ze slin. PCR testy pro jablonecké školy zajišťuje ostravská společnost Spadia LAB. Výsledky testů budou mít školy ve čtvrtek ráno, další testování se uskuteční až s odstupem dvou týdnů, ve středu 9. června, řekla mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová. Na devíti městských školách je bezmála 3500 žáků a 500 zaměstnanců.

„Podařilo se vyjednat cenu 200 korun za provedený test, proto jsme jako zřizovatel všem školám tento způsob testování doporučili," doplnil primátorův náměstek David Mánek (ANO). Cena odpovídá částce, kterou slíbilo ministerstvo školství na testy přispívat, město ani školy by tak podle něj testování nemělo stát nic navíc.

Odběr slin se dělá tak, že testovaný poválí v ústech jednu až dvě minuty vatový tampon, aby dostatečně nasákl slinami, a pak ho vrátí zpět do zkumavky. Půl hodiny před testováním nesmí jíst nebo pít. Zkumavky se pak zabalí po jednotlivých třídách a kurýr je převeze k letadlu, které testy dopraví do ostravské laboratoře. „Každý tampon v laboratoři rozdělí napůl, laicky řečeno - půl je v osobní zkumavce, druhá půlka v té společné pro celou třídu. Jestliže laboratoř zjistí pozitivní výsledek ze společné zkumavky, vyhodnocuje pak ty osobní," popsal postup Mánek.

Testování se dnes uskutečnilo na všech školách bez větších problémů. „Jen rodiče jednoho žáka si zajistí test jiným způsobem," řekl Ladislav Chmelík, zástupce ředitelky ZŠ Pasířská, kterou navštěvuje 490 dětí. Podle Lenky Lipšové z oddělení školství jabloneckého magistrátu, nepřišly ani z ostatních škol negativní zprávy. „Jen některým dětem způsobují tampony v ústech pocit lehké nevolnosti," přiznala Lipšová.

PCR testování připravuje zkušebně i Liberecký kraj. „Zastupitelé to schválili, zkušebně se bude testovat na libereckém gymnáziu F. X. Šaldy, nebude to ale dřív než příští týden," řekl náměstek hejtmana Dan Ramzer (ODS). Kraj bude zkušebně testovat ve spolupráci s laboratoří Krajské nemocnice Liberec, chce se připravit pro případ, že bude nutné ve školách testovat i na podzim. Bude ale nutné zvýšit kapacity laboratoří. Teď jsou schopné zpracovat denně zhruba 2400 testů, do základních škol v kraji ale chodí téměř 41 600 dětí a dalších bezmála 15 800 je na středních školách.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, školy, správa, koronavirus, testování, Jablonec nad Nisou, laboratoř, SPADIA LAB, a.s., ANO 2011, Dan Ramzer, Ladislav Chmelík, ODS, Krajská nemocnice Liberec, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti z Jablonce se testují na covid ze slin. Test stačí jednou za dva týdny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.