Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Žáky a učitele v Jablonci čeká v září znovu PCR testování ze slin

V Jablonci čeká žáky a učitele na základních školách na podzim znovu PCR testování ze slin. Nově ho chce radnice využít také k testování pracovníků v mateřských školách, řekl náměstek primátora David Mánek (ANO). Testování ze slin zavedli v Jablonci už v květnu na devíti městských základních školách. Testy zhruba 3500 žáků a 500 zaměstnanců zajišťovala pro město ostravská společnost Spadia LAB.

Školy, které budou chtít v září otestovat svoje žáky pomocí PCR testů, mohou stejně jako na jaře získat na každý test příspěvek 200 korun, podmínkou ale je, že to musí do 18. srpna nahlásit ministerstvu školství. Peníze půjdou z Fondu solidarity EU. Vláda již dříve schválila, že se děti v prvních dnech po zahájení školního roku preventivně třikrát otestují antigenními testy, které zajistí stát.

„Už jsme to i řešili s laboratoří, která má kapacity pro naše školy vyčleněné. Řešíme i to, abychom byli schopni testovat i zaměstnance ve školkách, paní ředitelky o to hodně stojí," doplnil Mánek. Kapacitu na to podle něj Spadia LAB má. Ani to, že se na výsledek PCR testu čeká, zatímco u těch antigenních je záležitostí několika minut, není podle něj problém. „Počáteční start pokryjeme antigenním testem a pak následně nastoupí PCR test," dodal náměstek. Podobně to ve školách udělali v květnu.

Liberecký kraj zatím podle hejtmana Martina Půty s PCR testováním studentů a pracovníků na svých středních školách nepočítá, i když tuto možnost v závěru školního roku testoval na libereckém Gymnáziu F.X. Šaldy. Kapacity laboratoří v nemocnicích na to nestačí. Do základních škol v kraji chodí téměř 41 600 dětí a dalších bezmála 15 800 je na těch středních. Laboratoře v kraji jsou schopné zpracovat denně až 2400 testů. Dovybavení a zvýšení kapacity jen laboratoře největší Krajské nemocnice Liberec by stálo sedm milionů.

„Aktuálně nejsme PCR testování schopni zorganizovat ani na celém území kraje, ani na celém území republiky," řekl Půta. PCR testování by tak podle něj bylo možné zajistit lokálně, v případě zvýšeného počtu případů nákazy. „Pokud těch lokalit nebude příliš," poznamenal. Jak bude začátek roku na školách vypadat podle hejtmana ale zatím není jasné, informace má jen z médií. „Oficiálně k tomu zatím žádné informace nemáme, teprve v úterý (17. srpna) o tom budeme jako asociace krajů jednat s ministerstvy školství a zdravotnictví," dodal Půta.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 6

Štítky koronavirus, správa, testování, Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj, Jablonec, základní škola, SPADIA LAB, a.s., ANO 2011, PCR Test, Martin Půta, laboratoř, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáky a učitele v Jablonci čeká v září znovu PCR testování ze slin  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.