Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kapacity laboratoří nestačí. Kraj proto omezil PCR testování pro samoplátce

Liberecký kraj omezil PCR testování pro samoplátce, přednost mají odběry na doporučení lékařů a hygieniků. Kapacita laboratoří nestačí. Vedení kraje se nyní snaží oslovit laboratoře mimo kraj.

Laboratoře v krajských nemocnicích v Liberci a České Lípě jsou schopné denně zpracovat zhruba 2000 testů, své kapacity navyšuje nemocnice v Jilemnici, bude to ale jen řádově o stovky testů denně. Na dotaz řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter. Na některých místech se na PCR testy čeká až týden.

Pomoci by mohly laboratoře v jiných regionech

„Snažíme se oslovit laboratoře mimo Liberecký kraj, aby nám pomohly. My neumíme navýšit kapacitu testování především kvůli personální kapacitě. Asi bychom uměli koupit nějaký další přístroj, který by umožňoval testovat vzorky, ale nemáme už větší kapacitu lidí," doplnil hejtman Martin Půta. Na jaře spolupracoval kraj s laboratořemi v Praze a Plzni, i jejich kapacity jsou ale teď podle hejtmana plné.

Koronavirová situace v Libereckém kraji se zhoršuje, i když je zatím lepší než na většině území Česka. Za poslední týden přibylo v kraji 964 nových případů na 100 000 obyvatel, lépe jsou na tom jen kraje Karlovarský, Ústecký a Královéhradecký. „Dominantními ohnisky jsou stále školy, máme postiženo 13 mateřských škol, 55 základních a 23 středních škol, tříd je v karanténách zhruba 170," řekl po jednání krizového štábu krajský hygienik Vladimír Valenta. Mezi učiteli a žáky je 184 pozitivních žáků a učitelů a dalších 2400 žáků, učitelů a rodinných příslušníků je v karanténě.

Počty odběrů PCR testů se zvýšit mohou, laboratoře jsou ale na hranici kapacit

V Libereckém kraji je možné zvýšit počty odběrů na PCR testy, laboratoře jsou ale na hranici svých kapacit, řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter. Čekací doba na PCR test se i proto v kraji prodlužuje, lidé na nařízený odběr...

Zhoršuje se také situace v nemocnicích, kde se včera ráno starali o 158 pacientů s koronavirem, z toho 36 bylo ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO. Jen díky vysoké proočkovanosti, která přesahuje 90 procent, je podle Richtera minimum nakažených mezi lékaři a zdravotníky. „Máme dva nakažené lékaře a tři sestry," doplnil Richter. Personál nemocnic je už ale z náročné péče o covidové pacienty unavený, proto do nemocnic v Jablonci nad Nisou, České Lípě a Liberci nastoupili vojáci, v nejbližší době by měli pomoci i v Jilemnici.

Zájem o očkování roste

Výrazně roste zájem o očkování, za poslední týden aplikovali zdravotníci v kraji přes 13 800 dávek vakcíny, z toho téměř třetinu tvořily první dávky, a bezmála 45 procent posilující třetí dávky. Problémy ale podle Půty dělají neregistrovaní zájemci, kteří mohou přijít do očkovacích center v Liberci, České Lípě a Jilemnici. Zahlcují zejména v ranních hodinách očkovací centra a někteří jsou i agresivní.

Liberecké nemocnici chybí personál. Hledá desítky brigádníků

Kvůli péči o covidové pacienty chybí Krajské nemocnici v Liberci desítky pracovníků. Hledá proto brigádníky na dlouhodobou výpomoc pro lůžková oddělní. Informoval o tom mluvčí nemocnice Václav Řičář.

„Zvláště ti, kteří se zatím neočkovali a rozhodli se pro očkování v posledních dnech, mají občas pocit, že by měli být naočkováni hned. Když mohli počkat tři čtvrtě roku, tak mohou počkat ještě několik hodin či dní. My bychom rádi, aby se preferovaly třetí posilovací dávky pro lidi v ohrožených věkových skupinách," řekl hejtman. Půta vyzval zájemce o očkování, aby využili možnosti a registrovali se, termín dostanou během pár dní. Sám chce v úterý na jednání hejtmanů s ministrem zdravotnictví navrhnout, aby se skončilo s očkováním neregistrovaných.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky správa, koronavirus, testování, Liberecký, PCR, laboratoř, Liberecký kraj, lékař, Vladimír Richter, očkování, Martin Půta, Česká Lípa, Krajská nemocnice Liberec, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacity laboratoří nestačí. Kraj proto omezil PCR testování pro samoplátce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.