Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Rychlotesty podle kraje v domovech pro seniory nestačí. Přidá PCR testy

Liberecký kraj chce ve svých domovech pro seniory využít při testování pracovníků na nový koronavirus jak PCR, tak rychlotesty. Samotné rychlotesty nestačí, řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda.

Kraj ve středu začal s pilotním testováním v domovech v Českém Dubu a Liberci-Františkově, kde se v minulých dnech nákaza covid-19 objevila. Všechny testy provedené u zhruba 200 pracovníků byly negativní.

„Naším cílem je ochránit seniory, kteří jsou, pokud jde o koronavirus, nejrizikovější skupinou. K tomu jen rychlotesty nestačí. Kombinací PCR a rychlotestů získáme obrázek o celkovém zdravotním stavu zaměstnanců,“ řekl Svoboda. Použití rychlotestů, které reagují jen na protilátky, považuje ze nedostatečné, nemusí totiž odhalit nakaženého zaměstnance v raném stadiu nemoci, a ten pak může nákazu roznášet.

Z tohoto důvodu se hygienici v Libereckém kraji rozhodli používat zároveň oba testy. První je na prokázání viru a druhý prokazuje protilátky. „Získáme ucelený obraz o zdravotním stavu z hlediska koronavirové infekce. O tom, jestli ten personál v minulosti infekci prodělal, jestli ji prodělal v nedávné nebo blízké době nebo jestli je teď akutně infekční,“ řekl ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta. Kompletní výsledky budou podle něj po Velikonocích.

V Libereckém kraji jsou čtyři desítky domovů seniorů a domovů se zvláštním režimem, otestovat chce kraj postupně 2154 jejich pracovníků.

Před více než týdnem se v kraji covid-19 objevil v Domově důchodců v Českém Dubu. Nakazil se tam údržbář, který do styku s klienty nepřišel. O

pár dní později se nemoc objevila v Domově seniorů v Liberci. Koronavirus odhalil test u pracovnice v přímé péči a dvou seniorů, kteří spolu byli na pokoji. Oba skončili v nemocnici, jeden z nich zemřel. Testovalo se také v Domově U Spasitele ve Frýdlantu, nákaza se ale nepotvrdila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, koronavirus, správa, testování, Liberecký, domov pro seniory, Liberecký kraj, COVID-19, infekční onemocnění, Pavel Svoboda, Český Dub, Velikonoce, Vladimír Valenta, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rychlotesty podle kraje v domovech pro seniory nestačí. Přidá PCR testy  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.