Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vychytralí podvodníci obírají lidi o peníze prostřednictvím platby Sipo

Česká pošta varuje před podvodníky, kteří okrádají lidi prostřednictvím plateb Sipo. Pokud tento způsob používáte k platbám, zkontrolujte si, co konkrétně platíte. Pokud některou složkou platbou nesouhlasíte a nechcete ji platit, můžete to odmítnout.

„Česká pošta v posledních dnech zaregistrovala podezření na podvodné zneužití služby SIPO ze strany konkrétního příjemce. Doporučujeme proto všem plátcům, kteří pro své měsíční úhrady využívají službu SIPO, aby si před úhradou zkontrolovali platební položky na Platebním dokladu SIPO,“ upozornil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Policie zaznamenala několik desítek případů, kdy se lidem objevila na dokladu Sipo nová položka s názvem Služby za více jak 2 tisíce korun. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu a prověřujeme veškeré okolnosti případů,“ informovala policejní mluvčí pardubické policie Markéta Janovská, právě tam totiž zaregistrovali nejvíc případů.

Podle mluvčího pošty může každý platbu Sipo odmítnout. „Pokud plátce odmítá uhradit některou z předepsaných položek na Platebním dokladu SIPO, má možnost na kterékoliv pobočce České pošty požádat o vystavení Platebního dokladu SIPO na vybrané platby a platbu bez určité konkrétní položky uhradit. Doklad na vybrané platby lze vyhotovit i plátci, který SIPO hradí bezhotovostně, avšak jen do doby, než bude vyinkasovaná platba z banky Českou poštou zpracována,“ vysvětlil Vitík.

Česká pošta nabízí službu SIPO firmám, kterým na základě dodaného seznamu plátců umožňuje inkasovat peníze za poskytnuté služby. Česká pošta není oprávněna zkoumat, za co a na základě jakého důvodu příjemce peníze od plátců požaduje.

„Ujišťujeme plátce SIPO, že Česká pošta činí veškeré kroky k vyjasnění situace a spolupracuje s příslušnými orgány činnými v trestním řízení,“ dodal Vitík.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky podvod, sipo, varování, policie, česká pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vychytralí podvodníci obírají lidi o peníze prostřednictvím platby Sipo  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.