Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Kováč je zpět, odpovídal na dotazy fanoušků. Cíle jsou nejvyšší, řekl

Radoslav Kováč je po deseti letech zpět v Liberci. Už ne jako úspěšný hráč a kapitán, ale jako nový trenér v měnícím se klubu. Už nyní intenzivně pracuje na proměně kádru. „Věřím, že tým nachystáme už letos na velmi dobrý výsledek,“ řekl v Q&A videu, které natočil Slovan a ve kterém odpovídal na otázky fanoušků libereckého klubu. O čem ještě ve videu mluvil?

O tom, co ho lákalo na návratu do Liberce

Lákalo mě prostředí. Znám to tu a když jsem se vracel po osmi letech ze zahraničí, šel jsem do Liberce. Strávil jsem tu bohužel jen rok a půl, ale beru to jako jednu z nejlepších etap mé kariéry. Ze třináctého místa jsme se v lize dostali na třetí. Měli jsme fantastický mančaft plný skvělých hráčů. Postoupili jsme do skupiny Evropské ligy a pak i ze skupiny. Mám spoustu skvělých vzpomínek. Byla tu skvělá parta, dokázali jsme se vyrovnat špičce ligy. Z domácího hřiště jsme udělali tvrz, soupeřům se tu těžce hrálo, myslím, že jsme snad devětkrát za sebou vyhráli a nedostali jsme gól. Na to chceme navázat, aby se sem soupeřům těžce jezdilo.

O obnovené spolupráci s Janem Nezmarem

Těším se moc. Lákala mě jeho zkušenost a odbornost, jsem rád, že s ním mohu spolupracovat a hodně si od něj toho vzít. Jsme rádi, že můžeme být součásti takového projektu.

Podívejte se na Q&A video s odpovědmi trenéra Kováče

O kariéře Vladimíra Coufala, se kterým si v Liberci zahrál

Na rovinu jsem to úplně nečekal. Ale když si vzpomenu na jeho nastavení, kdy nastupoval méně, na tréninku i mimo hřiště skvěle pracoval. Byl trpělivý, pracoval a dostal se až do Premier league, kde hraje v základní sestavě. Zaslouží si to, jeho příběh je krásný.

O nové vizuální identitě Slovanu

Změna je to velká, ale mě se to líbí, ale i místním, kterým se zpočátku tolik nelíbilo, se jim líbí víc a víc. I mě se moc líbí.

Realizační tým Slovanu

HLAVNÍ TRENÉR

Radoslav Kováč Bývalý reprezentant a kapitán Slovanu. Jako hlavní trenér vedl Opavu, Táborsko a naposledy Pardubice.

ASISTENTI

Miroslav Holeňák Bývalý kapitán Slovanu a asistent trenéra. A-týmu. Naposledy vedl jako hlavní trenér druholigový Varnsdorf.

David Mikula Bývalý hráč s prvoligovými zkušenostmi z Dukly a Opavy byl asistentem Radoslava Kováče už při jeho předchozích angažmá, naposledy v Pardubicích.

TRENÉR BRANKÁŘŮ

David Hampel Jako trenér brankářů působil v Opavě a naposledy v Karviné.

KONDIČNÍ TRENÉŘI

Michal Hampel V nejvyšší soutěži hrál za Opavu, kde pak také poprvé spolupracoval s Radoslavem Kováčem, naposledy s ním působil v Pardubicích.

Tomáš Pupkay U libereckého A-týmu plnil roli kondiční kouče už v minulosti, pak v Mladé Boleslavi a v minulé sezoně u našeho B-týmu.

O tom, jestli bude do Liberce dojíždět

Hodně jsem cestoval, i poslední dva roky v Pardubicích. Určitě dvakrát, třikrát v týdnu tu budu chtít přespat, mám to tak i v kontraktu. Moc dobře vím, že ta práce se těžko dělá z auta. Cesta je hodina a půl tam a zpět, to jsou tři hodiny denně. Chci se dvakrát třikrát otočit domů, ale jinak tu chci jednoznačně zůstávat.

O boji o záchranu v Pardubicích

Bylo to hodně náročné, majitelé navíc asi šest týdnů před koncem ligy věděli, že budu odcházet. Od zimy byl tlak velký, televizní práva se změnila a pro menší kluby to jsou velké peníze. Pořád jsme byli na chvostu a nedařilo se nám proměnit mečboly. Před nadstavbou to bylo nejtěžší, tlak byl cítit a i vztahy s majiteli se změnily. Po dvou domácích zápasech, které jsme vyhráli, už to ale bylo blízko. Po výhře s Karvinou jsem si hodně oddechl, že jsme to zvládli. Byl jsem snadný terč, víte, jak to v Čechách je, říkalo se, že už mám hlavu v Liberci. Tlak jsem cítil i z klubu, byla to pro všechny strany klíčová věc.

O začátku angažmá v Liberci

Tři týdny je pauza, ale pořád jsem na telefonu, skládáme kádr, realizační tým a všechny věci okolo. Ale je to krásná práce, na novou výzvu se strašně moc těším. Uděláme všechno pro to, abychom byli úspěšní. Věřím, že tým nachystáme už letos na velmi dobrý výsledek.

O přípravě na nový ročník

První dva týdny budeme v domácích podmínkách, po čtrnácti dnech sehrajeme zápas s Varnsdorfem a poté turnaj v Benátkách. Poté odjíždíme na desetidenní soustředění do Rakouska, kde bychom měli ladit herní principy, jak se budeme chtít prezentovat do prvních zápasů ligy.

O tom, jak získat fanoušky zpět na tribunu

Věřím, že celý projekt je může nakopnout. Určitě to bude o výsledku, jestli budeme dělat body. Souvisí s tím ale i marketing i pozitivní nastavení klubu a transparentnost. Chceme také ukázat, jak fotbal děláme, aby lidé mohli nahlédnout do zákulisí.

Jako Sunderland nebo Wrexham? O Slovanu a jeho novém majiteli vzniká dokument

Viděli jste seriály na Netflixu Sunderland 'Til I Die nebo na Disney Welcome to Wrexham? I v našich podmínkách vzniká podobný dokument. A bude o Slovanu Liberec a jeho novém majiteli Ondřeji Kaniovi. Mapovat má příští sezonu a vzniká pro Voyo pod...

O fotbale, jaký bude Slovan hrát a ambicích do příští sezony

Skončil tu trenér Kozel, který má velmi dobrou trenérskou kvalitu. Na některé věci chceme navázat, některé chceme zlepšit, třeba defenzivní i ofenzivní box. Budeme chtít se prezentovat vertikálním přímočarým fotbalem, chceme být hodně svižní, abychom byli moderní s vynikající organizací hry ve všech částech hřiště. Budeme tvrdě makat na tom, aby to tak bylo. Chceme být do top šestky. Skládáme nový tým a cesta může být trnitá, ale prostředí je předurčené k tomu, aby se to stalo.

O hráčích, které Slovan hledá

Hledáme hráče s dobrým nastavením, kteří chtějí pracovat a kteří se chtějí zlepšovat na hřišti i mimo něj. Hráči, kteří to akceptovat nebudou, pro ty tu není místo. Náročnost na hráče bude velká. Musíme najít balanc. Chceme mladé hráče, které chceme zlepšovat. Potřebujeme ale zkušenou osu, na které pracujeme. Chceme být rychlí a nároční, svižní. Pro to hledáme vhodné typy hráčů. Na tom pracuje vedení, ale je to složité, je náročné najít takové hráče, jsou drazí. Chceme brát hráče i do rozvoje, brát talentované hráče, kteří se budou rozvíjet. Do každé řady bych chtěl jednoho až dva kvalitní hráče. Hráči ze zahraničí mají něco, co tady úplně nemáme. Rád s nimi pracuji a angličtina už je dnes úplně běžná.

O vyrovnávání se se špičkou a derby s Jabloncem

Sparta, Slavia i Plzeň jsou v předstihu infrastrukturou i hráčskou kvalitou. Ale nikdy nevíte, i Liberec třikrát vyhrál ligu, šance je vždycky. Cíle jsou ale nejvyšší. Hrál jsem několik derby v kariéře, vím, co to je hrát s Jabloncem a vím, co to znamená pro region. Zápas s Jabloncem má velkou váhu.

Majitel Slovanu Kania k představení Kováče: Věděl jsem, že tohle musíme udělat

Husina, slzy v očích, naprostá pecka. To jsou některé ze superlativů, které sklízí video, jímž Slovan představil nového trenéra Radoslava Kováče. Jen na twitteru má od úterního večera skoro čtvrt milionu přehrání. A jak nápad vznikl? To prozradil...

O pokračování Rabušice

Je tam více otazníků. S Míšou jsem se bavil, chtěl by ještě do zimy hrát, je to varianta. Říkám ale na rovinu, že uvidíme, jak se nám podaří posílit útočnou fázi. Může zůstat a přivítali bychom ho v kabině s jeho zkušeností. Hlavně se ale díváme, aby nám pomohl ještě na hřišti, to je nejzásadnější.

O souboji s Libercem o Ligu mistrů v dresu Spartaku Moskva

Těžký zápas, v Liberci jsme hráli 0:0 a doma jsme vyhráli 2:1. Měli jsme hodně namixovaný a dobrý tým, ale hrálo se tu velmi těžko. Byl to velmi náročný dvojzápas.

Vzkaz pro fanoušky

Chtěl bych všechny pozvat, aby v co největším počtu chodili na náš fotbal. Moc dobře ale víme, že to záleží hlavně na nás, aby je fotbal bavil. Chtěl bych, aby s námi měli trošku trpělivost a uděláme všechno pro to, abychom v co nejbližší době zaplnili všechny sedačky na stadionu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slovan Liberec

Štítky slovan liberec, fotbal, trenér, kováč, otázky, fanoušci, video

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kováč je zpět, odpovídal na dotazy fanoušků. Cíle jsou nejvyšší, řekl  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.