Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: Zasněžovat, nebo ne? Město spustilo ve Vesci děla, čeká se velká obleva

Kdo se vydal na vycházku do sportovního areálu ve Vesci, možná se divil. Na stadionu tam totiž leží čerstvě nastříkaný sníh. Město se tak rozhodlo vyjít vstříc žádostem občanů i lyžařského klubu. Nastříkat se ale podařila jen asi pěticentimetrová vrstva sněhu. A předpověď počasí navíc moc optimistická není. O zasněžování jako první informoval web Náš Liberec.

Zasněžování probíhá už od minulého pondělka, a to především v noci, když je dostatečný mráz. „Zasněžování probíhá na základě požadavků veřejnosti, a to zejména sportovních klubů, rekreačních lyžařů, a to nejen z Liberce,“ řekla Drbně mluvčí města Jana Kodymová.

Takový důvod se ale nezamlouvá opozičnímu zastupiteli Jaromíru Baxovi. „Argument o žádostech občanů a klubů město používá velmi selektivně, jen tam, kde se mu to hodí,“ říká.

Jiné žádosti město neřeší

Baxa ve Vesci žije. „V naší čtvrti je celá řada žádostí občanů, které radnice v klidu roky ignoruje, ať jde o výstavbu hřiště na Jeřmanické, opravu ulic, změny v územním plánu, opravu Tajchu nebo třeba nepoužívání zábavní pyrotechniky a nezasněžování v areálu,“ dodává.

Nové vedení města se ale přesto rozhodlo vesecký areál provozovat. Podle Kodymové se areál zasněžuje ve chvíli, kdy teploty klesnou pod mínus dva stupně a drží se alespoň tři dny po sobě. „Zasněžení prostoru oválu se v loňském roce využilo nejen pro závody biatlonistů, které zde byly poprvé od doby, kdy areál převzalo zpět město Liberec, ale zejména pro hojně využívané noční lyžování,“ uvedla.

Další důvod zasněžování je podle mluvčí také v samotných dělech. „Při dlouhodobé odstávce, kdy se neprovádí alespoň minimální zasněžování, dochází k velké poruchovosti částí zasněžovacího systému například na čerpací stanici na čerpadlech nebo na sněhových dělech,“ dodala s tím, že letošní zasněžování také otestovalo loni opravovaný drenážní systém na stadionu.

Stará a hlučná děla

Právě ve sněžných dělech ale vidí Baxa další problém. „Zasněžování ve Vesci je jen drahá a neekologická záležitost pro pár lidí. Navíc je prováděno starým a hlučným typem děl, jehož používání je v rozporu s povolením pro výstavbu areálu, tehdy se zasněžování povolovalo s podmínkou, že budou využívána jen takzvaná tichá děla. Dodnes tato podmínka není ani v provozním řádu ani vynucována,“ popisuje.

Naráží také na nevhodnou polohu veseckého stadionu pro zimní sporty. Areál je ve výšce zhruba 400 metrů, navíc není prakticky vůbec chráněn stromy. Sníh přitom chybí i v Jizerkách nebo na Ještědu. „Pokud radnice chce někde řešit podmínky pro běžecké lyžování, přišlo by mi mnohem smysluplnější investovat do běžeckého kolečka v Hanychově, kde jsou okruhy dobře o 100 výškových metrů výše, nesvítí tam tolik slunce a díky tomu je tam o poznání chladněji,“ nabízí zastupitel řešení.

Pro lyžařský oddíl je Vesec ideální

Areál by rádi využívali také lyžaři z oddílu TJ Dukla Liberec, kteří jinak musí na tréninky vozit děti do Bedřichova. „Bedřichov neposkytuje tak kvalitní tratě s dostatečnou kapacitou a není tam pro nás prakticky žádné zázemí. Problém je to i pro rodiče, dojíždění a parkování na Bedřichově je časově a finančně velmi náročné,“ říká za oddíl Tomáš Valoušek.

Podle něj se o víkendu v Jizerkách trénovat nedá vůbec, tratě i parkoviště jsou přeplněné turisty. Vesec je tak pro závodníky ideální. „Vesec nabízí tratě vhodné jak pro malé děti od šesti let, tak pro juniorské členy oddílu. Navíc zázemí areálu má dostatečnou kapacitu s lepší dopravní obslužností,“ dodává trenér oddílu.

Město chce stadion zasněžovat i nadále, předpověď počasí ale dobře nevypadá. O víkendu má být až deset stupňů přes den, v noci pět.

Souhlasíte se zasněžováním veseckého areálu?

Celkem hlasovalo250 čtenářů

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Areál Vesec

Štítky Vesec, lyžování, zasněžování, lyže, sníh, zima, Liberec, Jaromír Baxa, radnice, Bedřichov, Jizerské hory, Dukla Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Zasněžovat, nebo ne? Město spustilo ve Vesci děla, čeká se velká obleva  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.