Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA: Ve skiareálech roste zájem o individuální výuku

Ve skiareálech v Libereckém kraji roste zájem o individuální výuku lyžování. Zatímco dříve skupiny tvořily až 80 procent, nyní je to zhruba půl na půl. Vyplývá to z ankety mezi provozovateli středisek a lyžařských škol.

"Před 20 lety jezdily převážně velké skupiny 15 až 20 lidí. Nebylo to moc bezpečné. Stály na sjezdovce, dělaly se fronty u vleků. Teď je takových skupin mnohem méně," uvedl zástupce ředitele skiareálu v Harrachově Vlastislav Fejkl.

Zejména u malých dětí se ale stále snaží některé lyžařské školy přesvědčovat rodiče, ať je raději dávají do skupin. "Víc to děti baví," uvedl Martin Hrubý z lyžařské školy Classic ski school, která v Harrachově působí od roku 1993. Za sezonu jejími kurzy projde asi 4500 dětí.

Obdobný názor má Filip Zeman ze Sportkidsu, jež organizuje na Ještědu výuku dětí z libereckých mateřských a základních škol. "Pro menší děti je důležité, aby byla zábava. Ve výsledku se tak naučí mnohem více," uvedl.

Třeba v Rejdicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš při výuce lyžování stále převládají velké skupiny. "Tvoří 70 až 80 procent, hodně k nám jezdí školy," uvedl provozovatel areálu Martin Martínek. Podle něj zájem o kurzy roste, stejný názor má i ředitel Ski Bižu Pavel Bažant, který provozuje v Jizerských horách areály na Tanvaldském Špičáku, Severáku a Bedřichově.

Naopak Hrubý má pocit, že o lyžařské školy není tak velký zájem jako v minulosti. "Je to můj subjektivní pocit, že do Krkonoš nejezdí tolik lidí jako dříve. Může to být i konkurencí," uvedl. Harrachovský skiareál totiž jako jeden z mála nemá vlastní lyžařskou školu. "Působí tady osm velkých lyžařských škol a několik menších. Až se divím, že se všechny uživí," uvedl Fejkl.

Pozdní nástup letošní sezony většině uškodil. "Odhaduji, že na tržbách ztratíme čtvrtinu až třetinu," uvedl Hrubý. Zhruba čtvrtinový propad očekává i rejdický areál. Pro liberecký Sportkids by naopak výpadek nemusel být výrazný. Kurzy zrušené v prosinci nahradí v dalších částech sezony, nechal si pro ně volné termíny. "Loni to bylo horší, nemohli jsme jezdit ani první týden v lednu," řekl Zeman.

Příjmy z lyžařských škol a dalších doprovodných služeb tvoří nezanedbatelnou část tržeb skiareálů. "Každý rok rostou. U nás se podílí zhruba deseti procenty," uvedl Bažant. Rostoucí zájem je podle něj hlavně o gastronomii. Zhruba desetiprocentní podíl mají služby i na tržbách v Rokytnici nad Jizerou, největším středisku v kraji. "Nabídka je standardní jako v jiných velkých střediscích. Máme skiservis s půjčovnou vybavení, lyžařské školy, občerstvení formou bufetů a restaurací a také ski obchod se sportovními potřebami," uvedl ředitel skiareálu Michal Kopecký. "Trend posledních let je zápůjčka lyžařského vybavení a nepořizování si vlastních lyží. K tomu přispívá i testování lyží zdarma přímo na sjezdovkách," dodal. I podle ředitele areálu na Ještědu Jana Svatoše přibývá lyžařů, kteří si raději lyže půjčí než kupují. Z dalších doprovodných služeb je podle něj velký zájem o gastronomii. "Doplňkové služby se u nás na tržbách podílejí až 30 procenty," dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lyžařská škola, Liberecký kraj, Martin Hrubý, lyže, Harrachov, Ještěd, Krkonoše, Jizerské hory, Jan Svatoš, Michal Kopecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Ve skiareálech roste zájem o individuální výuku  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.