Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Předvolební debata u Fryče. Řešilo se školství a doprava, podívejte se na záznam

Krajské volby se blíží a v posledních dnech před samotným hlasování přibývá také předvolebních debat. Jednou z nich byla diskuse v knihkupectví Fryč. Témata byla dvě – doprava a školství. Pokud vás zajímá, o čem jednotliví zástupci stran hovořili, přinášíme vám záznam debaty.

Podívejte se na záznam debaty


Doprava v Libereckém kraji

„Z mého pohledu pro mě bylo příjemným překvapením, že zásadní shoda panovala v oblasti veřejné dopravy, kdy v podstatě nikdo nenavrhoval ani v případě poklesu počtu cestujících její omezení,“ uvedl k debatě novinář Jan Sůra, který při ní fungoval jako garant tématu.

„Překvapující pro mě byla značná neznalost problematiky mikromobility, tedy dopravy na krátké vzdálenosti. Cyklostezky a infrastruktura pro jízdní kola či pěší jsou vnímány spíše stále jako sportovní aktivita, ne způsob dopravy. I když kraj nemá až tolik pák, jak ovlivnit dopravu ve městech, je pro mě poněkud alarmující, že se více řeší opravy silnic než udržitelnější způsoby dopravy,“ dodal.

Velkým tématem zůstává vlakové spojení s Prahou. „Všechny trumfy v rukou zástupci vládního hnutí ANO, to ale nikoho nevyslalo. Kraj nemá šanci lepší infrastrukturu zaplatit, každopádně by neměl povolovat v tlaku na stát, aby do pátého největšího města zajistil vhodné spojení,“ uzavřel.

Školství v Libereckém kraji

„Z krajské úrovně těžko měnit vzdělávání, jelikož střední školy, jichž je kraj zřizovatelem, jsou v pomyslném středu vzdělávacího řetězce, přičemž kraj má jen omezené prostředky k jejich rozvoji. Nicméně prostředky i pravomoce má. A krajští zastupitelé, případně radní, by měli mít velmi dobrou představu, jak je využít. A zejména k jakému cíli,“ uvedl Bohumil Kartous, expert druhé části debaty. 

Právě proto ho podle jeho slov překvapilo, že kandidáti nemají přehled o populačním vývoji z hlediska bilance lidí s vysokoškolským vzděláním. „Nepředpokládám znalost konkrétních čísel, ale zejména u těch, kteří mají předchozí lokální politickou zkušenost, očekávám, že mají představu o dlouhodobém vývoji. Právě schopnost regionu udržet vysokoškoláky je rozhodující pro jeho další rozvoj,“ myslí si.

Kartouse také překvapilo, že kandidáti preferovali určitou odbornost ve vzdělávání vesměs dle své vlastní profese a zkušenosti. „To potvrzuje všeobecný trend stavět své názory na podporu určité oblasti vzdělávání dle toho, čím sám jsem. Opět mě to překvapuje zejména u těch, kteří mají hlubší zkušenost jak s politikou, tak zároveň se vzděláváním,“ řekl.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Knihkupectví Fryč

Štítky volby, krajské volby, politika, doprava, školství, fryč, Liberecký kraj, Bohumil Kartous, ANO 2011, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předvolební debata u Fryče. Řešilo se školství a doprava, podívejte se na záznam  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.