Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Jizerkách se objeví příští týden tabule, které upozorní na tetřívka

Příští týden začne Správa chráněné krajinné oblasti Jizerské hory a zástupci Lesů ČR instalovat žluté cedule, které upozorní návštěvníky hor na přítomnost silně ohroženého druhu tetřívka obecného.

Tabule, které jsou součástí kampaně Tetřívek obecný - v Jizerkách jsem (ještě) doma, by měly turisty usměrnit ale i informovat. „Tabule budou návštěvníky vybízet, aby se drželi výhradně na turistických cestách, nedělali hluk. Vyplašení ptáků totiž může mít fatální následky, a to zejména v zimě,“ uvedl vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Tomáš Korytář.

Tato kampaň na záchranu tetřívka neprobíhá pouze v Jizerských horách ale i v sousedních Krkonoších. I zde je totiž situace tetřívka podobná. Největším nepřítelem tohoto ptáka přitom není třeba nedostatek potravy, ale právě bezohlednost člověka. „Tetřívek je schopen přežít celou zimu na pupenech kosodřeviny, letorostech borůvky a smrkovém jehličí. Co ale potřebuje k přežití, je ohleduplnost a respekt,“ upozornila Markéta Kavková, specialistka ochrany přírody Lesů ČR v Liberci a spoluautorka realizovaného projektu.

Dvacet let do vyhynutí

Podle sčítání tokajících samců zbývá v Jizerkách přibližně 30 kohoutů. Pokud se budou počty těchto ptáků i nadále snižovat, hrozí tetřívkovi vyhynutí v severních horách do 20 let. Přitom ještě v 90. letech se tetřívek těšil v Jizerkách dobrému zdraví a jeho populace byla tehdy dokonce historicky nejvyšší.

O tomto tématu jsme nedávno informovali, více se dočtete zde:
Lidé vytlačují tetřívka z hor, hrozí mu vyhynutí 

Takto budou vypadat cedule upozorňující na tetřívka

Foto Tomáš Vrkoslav

Štítky tetřívek, ochrana, Jizerské hory, Krkonoše, tabule, cedule, Lesy České republiky, ptáci, CHKO Jizerské hory, Liberec

V Jizerkách se objeví příští týden tabule, které upozorní na tetřívka  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.