Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Česká Lípa možná bude muset zaplatit sta tisíce za vyhlášku o hazardu. Nyní už má město novou

V České Lípě vytvořili novou vyhlášku o hazardu. Za tu starou totiž hrozí městu pokuta ve výši až 900 000 korun.

Česká Lípa má novou vyhlášku o regulaci hazardu. Původní z roku 2015 zastupitelé zrušili. Za starou vyhlášku hrozí totiž městu pokuta až 900.000 korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ve vyhlášce bylo vyjmenováno 48 míst, kde už herny byly a mohly tam zůstat, to je ale podle úřadu diskriminační, řekla novinářům starostka Jitka Volfová. V nové vyhlášce už výčet není.

Podmínky pro hazardní hry zpřísnil od roku 2017 zákon. V hernách zavedl dvoustupňové povolovací řízení a omezil takzvané zvláštní provozní režimy, tedy hazard v restauracích, barech nebo na benzinových pumpách. U on-line her zavedl povinnost registrace na pobočkách. Zákon zakazuje herny ve školách a zařízeních pro děti, v budovách sociálních služeb nebo ve zdravotnických zařízeních.

Česká Lípa teď nad rámec zákona místa pro hazardní hry ještě omezila. „Herny v České Lípě nemohou být třeba v budovách, kde je kino, na autobusovém nebo vlakovém nádraží,“ doplnila Volfová. Město se podle ní snaží hazard na svém území co nejvíce regulovat. „Naším cílem je především omezit špatné dopady na ty, kteří již hraní propadli a minimalizovat negativní projevy provozování heren na bezprostřední okolí, ve kterém se nacházejí. Ten, kdo chce hrát, si ale místo najde,“ řekla starostka.

Ještě v roce 2015 byly herny ve městě na 48 místech, která byla vyjmenována ve vyhlášce. ÚOHS kvůli tomu zahájil s městem správní řízení pro porušení zákona. „Uvedl, že místa v naší vyhlášce nebyla vybrána podle objektivních a nediskriminačních kritérií,“ řekla Volfová. Městu teď hrozí pokuta až 900.000 korun. Nová vyhláška už je podle starostky v souladu se zákonem, a tak věří, že se podaří sankci snížit.

Aktuálně se podle Volfové počet heren v České Lípě snížil na 17. Nové herny radnice povolovat nechce, přestože hazard loni do rozpočtu města přinesl 35 milionů korun. Letos radnice počítá s příjmem kolem 33 milionů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Českolipsko, hazard, herny, Česká Lípa, hazardní hra, herna, Jitka Volfová, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Česká Lípa možná bude muset zaplatit sta tisíce za vyhlášku o hazardu. Nyní už má město novou  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.