Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nový Bor možná odkoupí budovu pošty, jde o významnou secesní stavbu

Secesní budovu na náměstí Míru v Novém Boru možná odkoupí město od České pošty, která zde sídlí. Státní podnik nabídl městu honosný objekt za 22,5 milionu korun.

Záměr odkoupit tuto budovu již schválili novoborští zastupitelé, město bude o celé záležitosti dále jednat. Za cenu deseti bytů v Novém Boru jsme dostali možnost zachovat významnou stavbu v samotném centru města pro budoucí generace, komentoval starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. Podle něj patří budova architektonicky mezi nejvýznamnější stavby v kraji.

Secesní stavba byla vystavěna v letech 1903 až 1905. Na její výstavbu byl použit červený lasvický pískovec.

Pokud k odkupu dojde, plánuje zde město zachovat poštovní služby. Budova je ale dostatečně veliká, aby nabídla i další možnosti využití. V budoucnu by zde mohlo sídlit Muzeum Bořka Šípka. Dále by mohl prostory využít Liberecký kraj v rámci projektu Křišťálové údolí. „Se zajímavou nabídkou přišla i samotná Česká pošta, která by zde chtěla zřídit Poštovní muzeum. Ke komerčnímu využití se nabízí pronájem kanceláří státu pro potřeby stavebního úřadu, který by měl být po aktuálně schválené novele stavebního zákona zcela oddělený od samospráv,“ uvedl starosta.

Převodem objektu do majetku veřejné správy chce Nový Bor zajistit, že budova nezačne chátrat, jak je tomu u jiných objektů na hlavní třídě T. G. Masaryka.

Po divoké privatizaci z 90. let minulého století nám podél hlavní třídy T. G. Masaryka zůstala mementa v podobě řady zchátralých objektů, o které majitelé nejeví zájem a které nám doslova padají na hlavu,“ řekl Dvořák. Mezi takové objekty patří například objekt bývalé restaurace Pošta nebo vila naproti Sokolovně.

Ohodnoť článek

Foto Město Nový Bor

Štítky Českolipsko, Nový Bor, pošta, správa, Česká pošta, Jaromír Dvořák, Tomáš Garrigue Masaryk, Bořek Šípek, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový Bor možná odkoupí budovu pošty, jde o významnou secesní stavbu  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.