Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jablonecká dopravní nebude zajišťovat dopravu. Město dalo přednost externímu dopravci

Společnost Jablonecká dopraví založená městem nakonec nebude za dva roky zajišťovat dopravu. Místo ní zastupitelstvo upřednostnilo externího dopravce.

Společnost Jablonecká dopravní, kterou v březnu 2018 založilo město Jablonec nad Nisou, zajištění dopravy v Jablonci a na Jablonecku od února 2021 nepřevezme. Jablonecké zastupitelstvo dalo přednost externímu dopravci před vlastní společností. Po dohodě s Dopravním sdružením obcí Jablonecka město vypíše na zajištění linkové dopravy veřejnou soutěž. Zakázku na deset let od 1. února 2021 do 31. ledna 2031 odhadli na více než 742 milionů korun.

Podle ředitele Jablonecké dopravní Luboše Wejnara se zajištění dopravní obslužnosti vnitřním dopravcem ukázalo po prověření dalších možných variant jako ekonomicky méně výhodné a rizikovější v porovnání se systémem zajištění dopravní obslužnosti externí firmou. Jaký bude další osud Jablonecké dopravní, není zatím jasné. Podle primátora Jiřího Čeřovského o něm bude zastupitelstvo jednat někdy v budoucnu.

Opoziční zastupitelé zejména z řad Pirátů dnes rozhodnutí vypsat na zajištění MHD veřejnou soutěž kritizovali. Obávají se, že bude "ušita na míru" současnému dopravci, kterým je BusLine. „Nebudeme mít žádnou kontrolu nad cenou, za kterou se jezdí, ani nad účetnictvím společnosti,“ řekl mimo jiné zastupitel Jan Polák. Jeho stranický kolega Jakub Chuchlík zase zpochybnil porovnání nákladů na obě varianty.

Jabloneckou dopravní založilo předloni město s úmyslem, že už od roku 2020 převezme městskou dopravu v Jablonci. Na konci letošního roku měla totiž skončit smlouva s Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). Subdodavatelsky jezdil v Jablonci pro dopravní podnik BusLine. Busline ale loni v červenci vypověděl smlouvu kvůli neuhrazeným pohledávkám, jejichž výši DPMLJ zpochybnilo. Dopravní podnik už nebyl letos schopen dopravu v Jablonci zajistit, a město proto na konci ledna uzavřelo dvouletou smlouvu s BusLinem. Skončí až 31. ledna 2021.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky správa, MHD, firmy, Jablonecká dopravní, Jablonec n.N., doprava, Jablonecká dopravní a.s., Jablonec nad Nisou, BusLine, okres Jablonec nad Nisou, dopravní společnost, Jiří Čeřovský, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká dopravní nebude zajišťovat dopravu. Město dalo přednost externímu dopravci  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.