Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Z luxusní bytové rezidence pro seniory nedokončené staveniště. Dům zůstává neobydlený

Před několika lety vyrostl v Jablonci nad Nisou na rohu ulic Větrná a Průmyslová zcela nový bytový dům. Stavební ruch zde sice dávno utichl, doposud ale budova nemá své obyvatele.

„Rezidence Větrná je projektem prémiového bydlení pro seniory, kteří hledají domov pro pokojné stáří,“ hlásá profil zmíněné rezidence na sociálních sítích. Na záměr vybudovat bytový dům s 18 byty vydal stavební úřad povolení v roce 2013. Součástí navíc mělo být i podzemní parkování.

„V listopadu 2014 požádal Státní fond rozvoje bydlení město o informace ke stavebnímu záměru společnosti OMEGA OPCO vybudovat na zmíněném pozemku bytový dům s 24 nájemními byty pro seniory,“ sdělila redakci mluvčí města Jana Fričová.

Tento záměr tehdy neodporoval územnímu plánu ani oddělení sociálních služeb. Ve svém vyjádření oddělení tehdy uvedlo: „Z hlediska nabídky dostupného bydlení pro seniory a aktuální kapacity lze předpokládat, že dalších 24 nájemních 2 bytů poskytovaných soukromým sektorem může být pro město přínosem, přestože se bude pravděpodobně jednat o bydlení finančně náročnější.“ Velká poptávka po seniorských bytech přitom v té době v Jablonci nebyla. „V roce 2014 město disponovalo 152 byty zvláštního určení v Palackého 63 a 65 a v Novoveské 5, dalších 28 bytů pro seniory mělo v ulici Slunná a B. Němcové a bytové oddělení tehdy neevidovalo významný počet nevyřešených žádostí.

Dle dostupných informací společnost OMEGA OPCO vznikla v roce 2008, sídlí v pražských Dejvicích a jejím jednatelem je inženýr Peter K. ze Slovenska.

O rok později stavební úřad povolil tuto novostavbu jako standardní bytový dům. Ten sice opravdu vyrostl a z dálky se tváří jako moderní plně funkční stavba. Při bližším pohledu jsou ale vidět jasné nedodělávky a celkové zanedbání. Blízké okolí domu je zarostlé plevelem, na zdech praská omítka, někde trčí dráty.

Stavba nebyla zkolaudována a zůstává prázdná

„V roce 2018 požádal stavebník o změnu stavby před dokončením, rozhodnutí o ní bylo vydáno v září téhož roku,“ informovala Fričová. Od té doby se ale práce nepokročily. Zastavila se i propagace projektu. Poslední příspěvek na sociálních sítích je datován k 29. říjnu 2018 a aktuálně není funkční ani web www.. Stavba není dodnes dokončena ani po oficiální stránce. „Dům není dosud dokončený a stavební úřad nebyl požádán o kolaudaci,“ komentovala mluvčí.

Vizualizace projektu na facebookové stránce Rezidence Větrná.

A je vůbec v Jablonci výstavba nových bytů pro seniory nutná? V současné době město disponuje stále stejným počtem bytů pro seniory jako v roce 2014. Ani dnes ale údajně poptávka zásadně nepřevyšuje nabídku. Na druhou stranu Jablonec považuje sociální byty za součást celkové bytové koncepce.

Mimo jiné má město v plánu vybudovat nové byty pro seniory v bývalé ubytovně ve Střelecké ulici. „Je to dalších 14 bytových jednotek a mělo by jít o dům komunitního typu, tedy takový, kde budou společné prostory pro setkávání se,“ dodala Fričová.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook/Rezidence Větrná, redakce

Štítky Jablonec, bydlení, senioři, stavba, dům, bytový dům, Jablonec nad Nisou, Větrná, Božena Němcová, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z luxusní bytové rezidence pro seniory nedokončené staveniště. Dům zůstává neobydlený  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.