Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Křehká krása je letos v ohrožení. Lijáky napáchaly škody i v jabloneckém Eurocentru

Zatím není jasné, zda se vůbec letos uskuteční v jabloneckém Eurocentru desátý jubilejní ročník přehlídky skla a bižuterie Křehká krása. Naplánován je na 12. srpna. Po přívalových deštích si budova žádá opravy v řádu statisíců.

Tma a louže vody, tak vypadá pět dní po přívalových deštích výstavní pavilon B v areálu Eurocentra v Jablonci nad Nisou. Budova má vypnutou elektřinu, takže nelze použít vysoušeče. Revizi potřebuje elektřina, vzduchotechnika i výtahy, náklady se odhadují na statisíce korun, řekl ředitel Kultury Jablonec Petr Vobořil.

Prodejní výstava Křehká krása navázala na tradici mezinárodních výstav skla a bižuterie z 60. až 80. let minulého století. V Eurocentru se má uskutečnit od 12. do 15. srpna. Přehlídka nabídne nejen prezentaci čtyř desítek výrobců, ale například i sklářských škol z Libereckého kraje. Tradiční součástí jsou módní přehlídky nebo tvůrčí dílny pro děti, ale také bohatý doprovodný program ve venkovním amfiteátru. Akce tradičně láká tisíce návštěvníků. Loňský devátý ročník ale poznamenala koronavirová opatření, jak bude vypadat ten letošní, zatím není jasné.

Voda protekla všemi patry

Intenzivní deště zasáhly Jablonec nad Nisou v noci ze 14. na 15. července. Ve městě spadlo během tří hodin přes 40 litrů vody na metr čtvereční, hladinu Lužické Nisy v blízké Proseči to během půl hodiny zvedlo na třetí povodňový stupeň. Plochá střecha výstavního pavilonu nápor vody nevydržela a všemi patry protekla voda. „Voda tekla i ze zásuvek, v nejnižším podlaží bylo po kotníky vody," popsal stav budovy po dešti její správce Josef Matouš. Dole navíc začaly hořet jističe, takže elektřinu v celém objektu museli vypnout.

Pavilon B prošel před 15 lety kompletní rekonstrukcí, takže byl v dobrém stavu. Voda ale podle Vobořila zasáhla klub Na Rampě, který je přímo pod střechou. Zasažené jsou tři výstavní sekce pavilonu a také Ekocentrum, jehož provozovatelem je Dům dětí a mládeže Vikýř. „Všechny rozvody elektřiny bude třeba projít a část zřejmě vyměnit, stejně jako jističe. Prověřit bude třeba také vzduchotechniku," dodal ředitel. Ušetřené zůstalo podle něj Kino Junior v těsném sousedství, ale také protější budova A Eurocentra.

Podle mluvčí magistrátu Jany Fričové nejsou škody jen na Eurocentru, ale také na komunikacích. Vyčíslené zatím nebyly, půjdou ale do milionů. „Tlak vody vystřelil poklopy kanalizace nebo roztrhal asfalt kolem nich. Museli jsme úplně uzavřít některé křižovatky, nejhorší to bylo zřejmě na křižovatce ulic Rýnovická a Na Roli, ta už je ale od soboty průjezdná, všechno už je tam opravené. Opravená už je i ulice 1. máje, tam se jen čeká na finální povrch," řekla mluvčí. Některá opravená místa ale podle ní deště o víkendu znovu poškodily.

Přívaly vody také naplnily výkopy a zkomplikovaly práce na rekonstrukci sítí a stavbě dešťové kanalizace v centru města v ulicích Poštovní, Generála Mrázka a Komenského. Déšť poničil i spoje zcela nové kanalizace a ucpal ji naplaveným materiálem. „Stavbaři všechno s vypětím sil vysušovali, čistili, opravovali a zasypávali, aby dnes v noci mohli podle plánu otevřít průjezd Poštovní ulicí do Opletalovy a do Liberecké, která je jednosměrná," dodala Fričová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Visit Jablonec

Štítky ČR, počasí, záplavy, správa, stavby, bouře, Jablonec nad Nisou, škody, krása, elektřina, pavilon, Liberecký kraj, Josef Matouš, Dům dětí a mládeže Vikýř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křehká krása je letos v ohrožení. Lijáky napáchaly škody i v jabloneckém Eurocentru  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.