Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnicím v Libereckém kraji pomohou vojáci, první nastoupí v úterý do Jablonce

Nemocnicím v Libereckém kraji pomohou vojáci, první tři by měli nastoupit už v úterý do Nemocnice v Jablonci nad Nisou. Jako první požádala o pomoc vojáků minulý čtvrtek právě jablonecká nemocnice, postupně o ni požádaly i další nemocnice. Celkem to bude včetně Jablonce 27 vojáků, od úterý budou navíc v kraji vypomáhat dva mobilní testovací týmy vojáků a jeden postavili hasiči, řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Za poslední týden testy v Libereckém kraji odhalily 2790 nových případů nákazy, což je nejvíc od konce března. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji za posledních sedm dní 631 nově nakažených, lépe je na tom jen Karlovarský kraj. I v Libereckém kraji se ale situace zhoršuje. Čtyři páteřní nemocnice v Liberci, Jablonci, České Lípě a Jilemnici se dnes ráno staraly o 121 pacientů s koronavirem, z toho 32 jich leželo ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO. Před týdnem bylo v nemocnicích 84 nemocných s covidem.

„V posledních dnech přijímáme v průměru sedm pacientů s koronavirem za 24 hodin. Vrchol na jaře byl 500 hospitalizovaných, my jsme odhadovali při příznivém průběhu této podzimní vlny, že bychom mohli dosáhnout vrcholu kolem 200. Teď už s jistotou můžeme říct, že to platit nebude," řekl primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení liberecké nemocnice Dušan Morman. Poslední prognózy podle něj připouštějí, že pokud nepřijdou nějaká zásadní opatření, mohou počty hospitalizovaných překonat jarní vlnu.

Nemocnice nezajišťují jen péči o pacienty, ať už s covidem, nebo bez něj, zajišťují často i provoz očkovací center a také testování. Na rozdíl od jara jim ale chybí pomoc studentů a dalších dobrovolníků, i proto už požádaly o pomoc armádu. Ve všech páteřních nemocnicích už podle Mormana omezují plánovanou operativu. „Výkony, které jsou odložitelné, se odkládají, zůstává akutní operativa, a preferují se onkologické operace, kde je nebezpečí z prodlení," řekl Morman.

Apeluje na lidi, aby se dali očkovat a nosili roušky. „To jsou nejzásadnější opatření. Stále zatím, alespoň ze statistiky, kterou si děláme v Krajské nemocnici Liberec, nám vychází, že jen 20 procent pacientů hospitalizovaných s covidem je očkovaných, ten zbytek - 80 procent - jsou pacienti neočkovaní. Očkovaní mají lehčí průběhy, i když není nikde řečeno, že se nemohou dostat i na intenzivní péče," řekl Morman.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky ČR, správa, koronavirus, nemocnice, armáda, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, COVID-19, pacient, Vladimír Richter, ODS, Nemocnice Jablonec nad Nisou, Krajská nemocnice Liberec, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnicím v Libereckém kraji pomohou vojáci, první nastoupí v úterý do Jablonce  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.