Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kraj podpořil zrušení debaty ke knize Prolomení hradeb. Hampl bude mít možnost promluvit jinde

Liberecký kraj vyjádřil podporu Krajské vědecké knihovně ve věci ohledně zrušení besedy, která měla upozornit na novou knihu s názvem Prolomení hradeb od Petra Hampla. Knihovna se neztotožňuje se směrem a stylem jakým je kniha napsána. Autor bude mít příležitost se ke svému dílu vyjádřit na jiném místě.

Český sociolog a spisovatel Petr Hampl se netají tím, že zastává protiislámský a protiimigrační směr. Jeho nový knižní počin měl být zanedlouho představen v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Besedu ale knihovna nyní zamítla a strhla se vášnivá debata o tom, jestli bylo rozhodnutí správné. Na téma jsme již upozornili tady.   

K situaci se dnes 6. května vyjádřili v kavárně Oblastní galerie Liberec nejen krajští zastupitelé. „Krajské knihovně se také říká Stavba smíření, stojí na základech židovské synagogy vypálené nacisty v listopadu 1938 po obsazení Sudet. Byla postavena jako výraz vzájemného porozumění a tolerance. Považuji proto za logické, že paní ředitelka Konvalinková zastává dnes čím dál tím méně populární názor být otevřený myšlenkám, které respektují člověka, a to jakéhokoli bez rozdílu,“ sdělil hejtman Martin Půta.

Kniha podporuje jistou ideologii, která vzbuzuje přinejmenším nenávistné postoje. „Knihovna by jistě měla poskytnout prostor k diskuzi, ale rozhodne ne podněcovat a podporovat takové nálady ve společnosti,“ vyjádřila se pro server Aktuálně.cz ředitelka Blanka Konvalinková. Ta zároveň dodala, že nepřátelské názory nejsou v souladu s posláním knihovny, která by měla zůstat politicky neutrální.

V souvislosti s rozhodnutím, kdy knihovna neposkytne prostor Petru Hamplovi, musí ředitelka v současnosti čelit mnoha negativním reakcím. Několikrát jí bylo prostřednictvím e-mailů a komentářů sděleno, že se nejedná o osobu demokratickou nýbrž bolševickou, která zneužívá právo moci.

„Beseda s Petrem Hamplem se uskuteční na jiném místě v Liberci, na místě méně spojeném s dobou, kdy původ člověka a jeho vyznání byly důvodem a zároveň ospravedlním likvidace milionů lidí,“ uzavřel Půta.

Foto

Štítky Liberecký kraj, Liberec, KVK, Petr Hampl, Prolomení hradeb, beseda, diskuze, kniha, knihovna, Martin Půta, Oblastní galerie v Liberci, Sudety

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podpořil zrušení debaty ke knize Prolomení hradeb. Hampl bude mít možnost promluvit jinde  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.