Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chrastaváci se dočkají ve Vítkovské ulici chodníků i kanalizace. Čekají je ale i omezení

Po letech příprav a usilování o získání dotace se obyvatelé ulice Vítkovská dočkají kanalizace, výstavby chodníku i nového povrchu. Kvůli dopravním omezením je ale čekají dva náročné roky.

Vedení města již delší dobu usilovalo o realizaci tohoto projektu. Aby to bylo možné, muselo město získat dotaci. „Ve Vítkovské ulici vznikne kanalizace, která tu doposud není, stejně jako chodník. Získat dotaci bylo ale nesmírně obtížné,“ konstatoval starosta Chrastavy Michael Canov.

Chrastaváci by se měli ve Vítkovské ulici dočkat chodníků a dokonce i kanalizace

Obyvatelé Vítkovské ulice v Chrastavě by se mohli dočkat vybudování chodníků i kanalizace. To vše by navíc měla doplnit kompletní rekonstrukce silnice. Zatím ale není jisté, kdy by k rekonstrukci mohlo dojít.

Zhruba dvě třetiny nákladů na výstavbu kanalizace nakonec pokryje dotace z ministerstva životního prostředí, které poskytne finanční podporu ve výši 12 milionů korun. „Aktuálně připravujeme výběrové řízení na zhotovitele kanalizace, který by měl být znám do dvou měsíců,“ komentoval Jakub Dvořák, vedoucí oddělení správy majetku chrastavské radnice.

V letošním roce by měla začít výstavba kanalizace. Příští rok by se k ní měla přidat i výstavba chodníků a oprava povrchu.

Zároveň se Chrastavě podařilo získat evropskou dotaci okolo 5 milionů korun na výstavbu chodníků. Ta pokryje naprostou většinu nákladů. Jako první by měla logicky začít výstavba kanalizace. Pokud vše půjde hladce, začít by se mohlo v květnu. Již nyní je jasné, že takto rozsáhlý projekt se nepodaří stihnout za jednu stavební sezónu. Místní se tak budou muset obrnit trpělivostí letos i v roce 2022, kdy by celá rekonstrukce měla finišovat včetně nového povrchu.

„Jedná se o krajskou komunikaci. Splnili jsme obě podmínky Libereckého kraje pro to, aby povrch zrekonstruoval,“ sdělil starosta. Město muselo nechat vypracovat projektové dokumentace a zároveň musela oprava povrchu vycházet logicky z okolností. V daném případě rekonstrukce komunikace doplní výstavbu chodníků a kanalizace.

Bez omezení to nepůjde

Práce na komunikaci si vyžádají i výrazná dopravní omezení v dané lokalitě. „O náhradních dopravních cestách budeme v následujících dnech jednat s odborníky,“ dodal Canov. V současné chvíli vedení Chrastavy předpokládá, že bude zcela zamezen průjezd tranzitu Vítkovem na Frýdlant. Jedinou cestou do Vítkova pro náklaďáky tak bude silnice vedoucí přes Václavice. Osobní automobily by mohly projíždět parkem a následně ulicí Sportovní. A to buď jednosměrně, nebo na základě semaforů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Budějcká Drbna

Štítky Liberecký, Chrastava, Vítkovská, rekonstrukce, kanalizace, chodník, stavba, Michael Canov, Jakub Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chrastaváci se dočkají ve Vítkovské ulici chodníků u kanalizace. Čekají je ale i omezení  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.