Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Studentka vytvořila vyhlídku, kterou by ráda umístila do Jizerek. Správa z nápadu nadšená není

V rámci diplomové práce vytvořila studentka Fakulty umění a architektury Eliška Látalová vyhlídku na hvězdnou oblohu. Aktuálně je objekt umístěn v parku za budovou G, autorka by ho ale ráda přemístila přímo do Jizerek.

Dřevěnou observatoř by Eliška Látalová nejraději umístila do Jizerské oblasti tmavé oblohy a pomohla tak zviditelnit i problematiku světelného smogu. „Světelné znečištění nás stále více ohrožuje,“ uvedla Látalová. Jizerská oblast tmavé oblohy je navíc podle ní jedinečným fenoménem.

Objekt je vysoký čtyři metry. Boční strana je o metr kratší. Aktuálně je natočena tak, aby z ní byla vidět Polárka.

Tvar objektu vychází z klasického „áčka“. Původně si studentka pohrávala s myšlenkou na vybudování útulny nebo přístřešku. Nakonec ale zvolila zmíněnou vyhlídku na hvězdnou oblohu. „I ta umožňuje nouzové přenocování,“ sdělila autorka.

Umístit takový objekt do Chráněné krajinné oblasti Jizerských hor ale nebude tak snadné. „Obecně lze pouze konstatovat, že se bezpochyby bude jednat o zařízení plnící funkci stavby, a tedy jeho případné umístění v přírodě, tedy v nezastavěném území, bude podléhat povolení příslušného stavebního úřadu, AOPK ČR, ale i vlastníka pozemku,“ informoval vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Tomáš Korytář.

Podle autorky je výhodou objektu přírodní materiál, který přírodě neublíží a sám v přírodě zanikne. Eliška navíc počítá s tím, že by chodila vyhlídku udržovat. Správa CHKO Jizerské hory ale nepovažuje umisťování takových objektů zvláště v okolí Jizerky a přírodně cenných lokalit za příliš šťastný nápad. „Zkušenosti jsou spíše negativní, kdy podobná zařízení mnohdy neslouží původnímu účelu, ale soustřeďují lidi za účelem táboření,“ řekl Korytář s tím, že se na takových místech objevuje mnoho odpadků a mnohdy často podléhají vandalismu a pokračoval: Takováto zařízení vyžadují pravidelnou kontrolu a údržbu. Nemohu rozhodně souhlasit s názorem autorky oné vyhlídky, že pro přírodu je výhodou, že materiál, a tedy i objekt "sám časem zanikne". Pokud do přírody nějaké zařízení pro návštěvníky (byť se sebelepším úmyslem) umístím, jsem odpovědný za jeho stav a po jeho dosloužení za jeho likvidaci,“ komentoval Korytář.

Zároveň Správa CHKO Jizerské hory upozorňuje, že v současné době není možné předjímat rozhodnutí v této věci, protože zatím nebyla oslovena s konkrétním záměrem. „Dovolím si však vyslovit názor, že pozorování noční oblohy ať už přímo v Jizerské oblasti tmavé oblohy či jinde v Jizerských horách je příjemnější bez omezení výhledu pouze na konkrétní výseč hvězdného nebe,“ dodal vedoucí Správy.

Studentku tak čekají nezbytná jednání. Za jejím nápadem ale stojí i vedoucí diplomové práce Richard Loskot, který věří, že se umístění v srdci hor podaří zrealizovat.

Líbila by se vám vyhlídka přímo v Jizerkách?

Celkem hlasovalo1004 čtenářů

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TUL/Adam Pluhař

Štítky Liberecký, Jizerské hory, Eliška Látalová, observatoř, vyhlídka, příroda, chráněná krajinná oblast, Jizerská oblast tmavé oblohy, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Richard Loskot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

James Bond

Tady se imho jen vymýšlí už dávno vymyšlené. Různé útulny a horské chaty pro běžný turistický provoz fungují všude po Evropě i ve světě. Jen u nás se nic na horách nepostaví, protože nějaká pochybná ochrana nepůvodních porostů má přednost, a pokud ano, je to podobný nepraktický nesmysl jako stojí teď v parku nad TUL. Trochu soudnosti z obou stran, prosím!

Pátek, 5. února 2021, 20:19Odpovědět

Ondras Suchý

jeeeeežiš, další pozerská imbecilni blbost. Hory nechte horaám a ne pozérům/nýmandům o se tam jdou vyfotit.

Pátek, 5. února 2021, 14:44Odpovědět

Studentka vytvořila vyhlídku, kterou by ráda umístila do Jizerek. Správa z nápadu nadšená není  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.