Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zelené koloběžky v Liberci by mohly odlehčit dopravě. Oproti Rekolům je město nedotuje

V Liberci se po růžových sdílených kolech začaly objevovat sdílené zelené elektrokoloběžky od společnosti Bolt. Novinku vítá vedení města, stejně jako opozice nebo kraj. Bez slušných a ohleduplných uživatelů by ale mohly být koloběžky spíše přítěží.

Zkušenosti se zelenými elektrokoloběžkami mají i další velká česká města. Společnost je provozuje například v Ostravě, Pardubicích, Praze nebo Brně. Pro Liberec jde ale o novinku, přestože podobnou službu před dvěma lety nabízela sdílená růžová Rekola.

Za prvních 5 minut jízdy na koloběžce zaplatí zákazník 4 Kč za minutu, poté se minutová sazba sníží na 3 Kč. Platba za půjčení stroje je uživateli po ukončení jízdy automaticky stržena z karty uložené v aplikaci. Maximální částka, která se uživateli za den může strhnout je 625 korun.

Koloběžky jsou rozmisťovány po celém městě. V současné době je v Liberci rozmístěno přes 200 koloběžek, které jsou k dispozici na více než 40 místech po celém městě, tedy ne pouze v centru. Na tato místa jsou v ranních hodinách rozmisťovány nabité koloběžky a počet těchto míst se přitom bude postupně podle poptávky v daných lokalitách navyšovat či upravovat, sdělila redakci na dotaz za společnost Bolt Sylva Sulaimanová.

Ke službě je nutné přistupovat zodpovědně

Podle ní je možné elektrokoloběžku po jízdě zaparkovat prakticky kdekoliv. V centru se ale musí uživatelé držet odstavných ploch k tomu vyčleněných a uvedených v aplikaci. Snažíme se naše uživatele v této oblasti vzdělávat a upozorňujeme je, že jejich součinnost a osobní zodpovědnost je důležitá pro vytváření podoby měst, v kterých je příjemné žít a pohybovat se, komentovala Sulaimanová. Koloběžky se totiž mohou snadno proměnit nepořádek povalující se na ulicích. Na to upozorňuje i hejtman Libereckého kraje. „Jedná se o jeden z trendů dnešní doby, který je jistě dobrý, pokud to neskončí jako v některých jiných městech, kde koloběžky zůstávají ležet všude možně na ulicích a brání chodcům,“ řekl Martin Půta.

Podle některých studií nejsou elektrokoloběžky zdaleka tak ekologické, jak by se mohlo zdát. Bolt se zavázal k tomu, že přetvoří koloběžky na klimaticky pozitivní. Prvním krokem je produkce vlastního modelu koloběžek. Mimo to společnost podporuje například projekty na kompenzaci produkce CO2.

Vedení města Liberec novou nabízenou službu podporuje. Podle něj je sdílená mobilita jedním z prvků udržitelné dopravy.Sdílené koloběžky jsou aktivity soukromých firem, město tomu dává rámec doporučení, kde a jak koloběžky uživatelé mají parkovat,uvedl náměstek primátora Jiří Šolc. I vedení města ale upozorňuje, že je vhodné chování uživatelů koloběžek usměrňovat.

Alternativní možnosti dopravy ve městě vítá i opozice. Zastupitel za Zelené Josef Šedlbauer se k tomu vyjádřil slovy: S elektrokoloběžkami přišla další možnost, jak se pohybovat po širším centru města bez auta. Je to soukromá iniciativa a nelze než jim fandit. Čistší vzduch a bezpečné prostředí v ulicích, kde se budou lidi rádi pohybovat a žít, se ovšem neobejde hlavně bez vize a odvahy vedení města. Loňský rok řada měst nejen v Evropě využila k rozsáhlým experimentům s jinou než automobilovou dopravou. Od vymezení cyklopruhů a/nebo vyhrazených pruhů pro MHD na silnicích po úplné uzavření obytných ulic mimo vjezdu rezidentů.“ Podle něj byly tyto kroky úspěšné a vyplatily se. „Nejvyšší čas, aby takový čistý vítr zavanul i v Liberci, doplnil.

Oproti Rekolům ale není město Liberec v této aktivitě nijak finančně zainteresováno. Sdílená kola Liberec v loni na jaře zrušil a ušetřenou částku ve výši 800 tisíc korun investoval do nákupu roušek. Do budoucna není vyloučeno, že se do města pod Ještědem vrátí i sdílená kola. Pokud přijde provozovatel sdílených kol s variantou provozu bez požadování dotace z městského rozpočtu, je to vítané a vhodné,dodal Šolc.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bolt

Štítky Liberecký, koloběžka, elektrokoloběžka, Bolt, Liberec, doprava, radnice, Rekola, Jiří Šolc, Praha, Brno, Ostrava, Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelené koloběžky v Liberci by mohly odlehčit dopravě. Oproti Rekolům je město nedotuje  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.