Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do liberecké zoo přicestovala trojice viskač. Raritní druh jinde v Česku nenajdete

Jihoamerický hlodavec jménem viskača je novým přírůstkem, který mohou spatřit návštěvníci liberecké zoo. Do Liberce přijela trojice viskač ze švýcarské Zoo Curych.

Trojice jihoamerických hlodavců z čeledi činčilovitých je opravdu raritou. ZOO Liberec je jedinou v rámci českých a slovenských unijní zoologických zahrad, která se rozhodla tento druh chovat. „Všechna zvířata jsou v reprodukčním věku, takže doufáme, že se brzy budeme moct radovat z přírůstků,“ uvedla v tiskové zprávě zooložka Dorota Gremlicová.

Dospělý jedinec viskači může vážit i více než 8 kilogramů a měřit 45 až 65 centimetrů.

Svým zbarvením může viskača připomínat Zorra mstitele. „Charakteristická je pro ně těžká hlava s velkýma tmavýma očima, kterou zdobí nápadný široký černý vodorovný pruh. Zvíře tak vypadá, jako by mělo černou pásku přes tlamu,“ vysvětlila Gremlicová.

Návštěvníci, kteří viskači spatří, by měli také snadno rozeznat jejich pohlaví. Samci jsou výrazně větší než samice, navíc mají výraznější zbarvení na hlavě. Jedná se o býložravce, kteří se živí zejména travinami a bylinami.

Ve volné přírodě žijí viskači v Argentině, Bolívii a Paraguayi.

V ZOO najdou domov v expozici po mangustách tmavých. „Mangustám tmavým se v evropských zoologických zahradách dlouhodobě nedaří, odchovy jsou velmi vzácné a pár mangust chovaný v Zoo Liberec od roku 2015 nikdy neměl mláďata,“ vysvětlila Gremlicová důvod ukončení jejich chovu. Z Liberce se tak mangusty přesunuly do Plzně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky Liberec, zoo, viskača, hlodavec, zoologická zahrada, Česko, Zoologická zahrada Liberec, Curych, Paraguay

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do liberecké zoo přicestovala trojice viskač. Raritní druh jinde v Česku nenajdete  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.