Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zastavit nebezpečného řidiče po americku? Policisté sbírají zkušenosti s PIT manévrem

Čeští policisté v praxi často využívají nejrůznější metody, kterými se inspirují v zahraničí. Nejinak tomu je u takzvaného PIT (pursuit intervention technique) manévru, tedy donucovacího prostředku, kterým mohou policisté násilně zastavit auto. Policisté z Libereckého kraje trénují tento manévr na polygonu, a dokonce už měli možnost vyzkoušet si ho i v praxi.

Pro PIT manévr, který hlídky z Libereckého kraje aktuálně trénují, jsou nutná speciálně upravená policejní vozidla. „Většina nových policejních vozidel Škoda Octavia je již vybavena předním rámem, který má několik funkcí. Prioritou je ochrana našich policistů a zejména občanů před bezohlednými řidiči,“ informovala za policii Vladimíra Šrýtrová. Kromě toho mohou policisté využít rám také k řízenému nárazu, odtlačení těžších předmětů nebo zablokování stojících aut.

Nově nacvičovaný způsob dopadení ujíždějícího řidiče spočívá v nárazu rámem do zadní části vozidla. To se následně otočí a zastaví. „To však vyžaduje zkušenost, přiměřenou rychlost a správné načasování. Manévr se cvičí a jde provést nejen na rovné silnici, ale i v zatáčce,“ sdělila Šrýtrová.

Někteří policisté z Libereckého kraje mají s použitím takového manévru již vlastní zkušenosti. Použili ho například letos v červnu na dálnici D10 u Turnova, kdy před nimi ujížděl muž bez řidičáku více než dvousetkilometrovou rychlostí. „Ohrozil přitom desítky dalších řidičů. Vše nakonec skončilo srážkou s policejním vozem,“ popsala mluvčí. 

Paradoxně to byl sám řidič, který na sebe upozornil hlídku. Ta se snažila zkontrolovat jiné vozidlo, ale když šofér spatřil majáky, šlápl na plyn. Po dopadení řidiče se ukázalo, že má na svém kontě hned několik zákazů řízení. Za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí následně skončil za mřížemi.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky policie, PIT, auto, Liberecký kraj, Pito, Škoda Octavia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastavit nebezpečného řidiče po americku? Policisté sbírají zkušenosti s PIT manévrem  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.