Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Cesta pro stahování dřeva nad Kateřinkami prochází rekultivací. Pomůže zadržet vodu

V Jizerských horách odstartoval pilotní projekt v podobě rekultivace linek. Přetvoření lesní cesty, kdysi využívané k těžbě dřeva, pomůže krajině v zadržování vody. Ročně jde až o čtyři miliony litrů vody.

První takovou proměnou v Jizerkách prošla cesta v Mordové rokli nedaleko Dračího vrchu. Na cestu využívanou v minulosti těžaři dřeva zamířila technika v podobě bagru, který vyhloubil jámy a nahromaděnou hlínou vytvořil přehrážky. Vznikl tak vlnitý reliéf, který pomůže uchovat v místě vodu. „Půda byla po těžbě a těžké technice zhutnělá. Nevsakovala dešťovou vodu. Ta neměla šanci prosáknout do spodních vrstev a naopak nahrávala bleskovým povodním. Při dešti voda rychle odtéká, nabírá rychlost a les trpí, protože se mu nedostává živin,“ sdělil dnes Drbně Standa Dubský ze spolku Milujeme Jizerky. „Vsakovací jámy jsou v průměru 3 metry široké a 0,8 m hluboké. Jednotlivé jámy odděluje půl metru široký pás nenarušené svozové linky.  Právě díky mechanickému narušení utlačené půdy chceme podpořit vsak vody do hlubší části půdy a nenarušený pás stabilizuje celou úpravu,“ vysvětlil Miroslav Kubín ze Správy Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

S nápadem na rekultivační opatření se spolek Milujeme Jizerky inspiroval u Štefana Valy a Miroslava Kubína. Těm se podařilo projekt úspěšně aplikovat v CHKO Beskydy.

Právě tento spolek vznik rekultivační linky inicioval. „Když jsme spolek zakládali, chtěli jsme se věnovat primárně zadržování vody v krajině. Podařilo se nám vytvořit několik tůní. Pak jsme ale viděli průkopnické řešení, které využívají v Beskydech a rozhodli se ho vyzkoušet,“ popsal Dubský. Do projektu se zapojila i Správa CHKO Jizerské hory stejně jako Lesy ČR.

Rekultivační linka nad Kateřinkami nebude v Jizerkách jediná

Najít ideální místo pro vznik rekultivační linky nebylo snadné a samotné realizaci předcházela řada jednání. Přesto podle CHKO Jizerské hory nejde o jednorázový projekt. „Pevně věříme, že se linky objeví na dalších místech. Tento počin vnímáme velmi pozitivně a jsem vděčný, že se spolku podařilo dotáhnout realizaci do konce,“ uvedl na dotaz Tomáš Korytář, vedoucí oddělení Správy CHKO Jizerské hory.

Milujeme Jizerky. Dva kluci z Jablonce se pustili do sázení stromů, chtějí zachovat hory dalším generacím

Dva kluci z Jablonce, Daniel Honzig a Standa Dubský, se rozhodli, že chtějí pomáhat přírodě. Loni v létě tak spustili projekt Milujeme Jizerky, v rámci kterého chtějí sázet stromy, zlepšit zadržování vody v krajině a věnovat se edukaci turistů....

„Místo vytipovaly Lesy ČR. Těch míst, které by byly vhodné, je v Jizerkách hodně. Nicméně spousta cest je využívána a ještě bude, proto nebylo jednoduché vytipovat konkrétní lokalitu. Už nyní ale jednáme o dalších místech například s Lesní správou Frýdlant,“ řekl Korytář. Napoprvé se podařilo rekultivovat celkem kilometr přibližovacích linek a vyhloubit více než 330 vsakovacích jam. Ty mohou být přínosné i pro místní živočichy a rostliny. Na dně jam se totiž mohou tvořit periodické tůně, které se mohou stát vhodným biotopem pro čolky, žáby, nejrůznější druhy hmyzu a rostliny a podpořit tak místní biodiverzitu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Trsek

Štítky Jizerské hory, Liberec, kateřinky, Milujeme Jizerky, ekologie, dřevo, rekultivace, projekt, chráněná krajinná oblast, Lesy České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cesta pro stahování dřeva nad Kateřinkami prochází rekultivací. Pomůže zadržet vodu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.