Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Liberci se debatuje o družstevním a nájemním bydlení. Chybí podpora, míní Sdružení nájemníků

V Liberci probíhá dvoudenní mezinárodní konference na téma nájemní a družstevní bydlení. Podle předsedy Sdružení nájemníků ČR Milana Taraby v Česku chybí podpora výstavby nových nájemních a družstevních bytů, která by zajistila bydlení pro ty, kdo nedosáhnou na hypotéku, a nemohou si tak zajistit bydlení vlastní.

Podle Taraby by pomohlo, kdyby pravidla byla stejná, aby jako u hypoték na vlastní bydlení bylo možné odečítat z daní i úroky hypoték v případě výstavby družstevních či nájemních bytů, a tím by se to výrazně zlevnilo.

Brownfield v centru Liberce se proměnil na družstevní byty. Všechny jsou obsazené

V centru Liberce nedaleko budovy Krajského úřadu vyrostlo na 114 družstevních bytů. Všechny jsou již obsazené. V lokalitě bývalých Montážních závodů vyrostou ještě 90 nájemních bytů pro seniory.

Celý trh s byty podle Taraby výrazně zdeformovala privatizace, kdy byly statisíce družstevních a státních bytů převedeny či odprodány jejich obyvatelům za minimální ceny. Dnes se staví většinou byty do vlastnictví, těch nájemních či družstevních je menšina. I města a obce se zbavily velké části bytového fondu a chybí jim tak byty pro policisty, lékaře, hasiče nebo učitele, které potřebují.

Více nájemních bytů si slibuje kraj od nové vlády

„Věřím, že nově vznikající vláda bude plnit svůj návrh programového prohlášení, podle kterého by chtěla ročně podpořit vznik 10 000 bytů právě nájemního charakteru ve spolupráci s municipalitami. Myslím, že by se měl segment bydlení právě o nájemní a družstevní bydlení rozšiřovat, a je třeba ho propagovat, protože je to pro celou řadu lidí přímější cesta k bydlení než splácení hypotéky," řekl liberecký hejtman Martin Půta. Vývoj cen v posledních měsících podle něj navíc napovídá, že řada zejména mladých lidí má problém nějaké bydlení získat.

Podle Jana Vysloužila ze Svazu českých a moravských bytových družstev, který reprezentuje na 650 000 bytů a nebytových prostor v celé zemi, bez podpory státu další rozvoj nájemního a družstevního bydlení není možný. Družstva za dobu své existence postavila přes milion bytů, po roce 1989 jich ale většina přešla do vlastnictví družstevníků. Nová výstavba je minimální. „My jsme se od revoluce setkávali s tím, že se na družstva nahlíželo jako na přežitek předchozího režimu, ale bytová družstva tu vznikala už v 80. a 90. letech 19. století," dodal Vysloužil.

Lidem v bytové nouzi nabídne Liberec bydlení ve dvou nově zrekonstruovaných domech

Liberec má k dispozici celkem 22 bytů, které plánuje ještě letos nabídnout lidem s nízkými příjmy. Byty se nachází ve dvou opravených domech v ulici Orlí a Proboštská v centru Liberce. Domy jsou od sebe vzdálené asi 100 metrů.

V Liberci se po letech vrátilo k družstevní výstavbě Stavební bytové družstvo Sever (SBD Sever), v rámci nové zástavby na místě bývalých Montážních závodů vybudovalo 114 družstevních bytů ve třech domech. Zájemcům stačila čtvrtina ceny bytu, zbytek mohou splácet dalších 25 let formou nájmu. „SBD Sever mělo dlouhodobě ambici vrátit se k družstevní výstavbě, protože si myslíme, že bude opět trendy. Může zajistit bydlení těm, kdo nemohou nebo nechtějí dosáhnout na hypotéku, jako jsou třeba mladé rodiny s dětmi," řekl již dříve ředitel družstva Petr Černý. Všechny byty byly podle něj obsazené dlouho před tím, než je letos v létě dokončili.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky byty, správa, nájemné, Liberecký, družstevní, bydlení, Liberec, stavba, hypoteční úvěr, Česko, Martin Půta, Petr Černý, Svaz českých a moravských bytových družstev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci se debatuje o družstevním a nájemním bydlení. Chybí podpora, míní Sdružení nájemníků  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.