Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z nešetrného sběru a ničení borůvek si můžete odnést tučnou pokutu

Kanadské borůvky se našim lesním borůvkám chutí rozhodně nevyrovnají. Borůvkové knedlíky jsou navíc nejen s Jizerskými horami neodmyslitelně spjaty. Sběr borůvek může ale přírodě velmi uškodit.

Plošná omezení proti sběru nejsou, týkají se ovšem chráněných oblastí. Zde v létě probíhají časté kontroly jak ze strany správy konkrétního území, tak ze státního podniku Lesy ČR.

V Krkonošském národním parku tak již každoročně platí omezení vstupu do některých oblastí. V první zóně se tak mohou turisté pohybovat pouze po vyznačených stezkách. „Návštěvníci parku v této zóně nesmí vstupovat do volného terénu a tudíž tam ani sbírat borůvky,“ řekl tiskový mluvčí KRNAPu Radek Drahný.

Do některých míst pak bude vstup zcela uzavřen. V rámci informovanosti turistů budou všechny lokality osázeny tabulemi v několika jazycích. Omezení v národním parku není jen kvůli sběru borůvek, ale kvůli zajištění klidu zdejší zvěři. „V případě přistižení pachatele, který nařízení porušuje, mu může být na místě uložena pokuta ve výši až deseti tisíc korun,“ dodal Drahný. Pokud se jedná o zvlášť závažný případ, pak dochází k zahájení správního řízení.

Mimo vyznačená místa mohou lidé brusnici borůvku sbírat, ovšem měli by se chovat v souladu s Lesním zákonem, který povoluje sběr lesních plodů takový způsobem, jenž nepoškozuje přírodu.

Opatření jsou zaměřena zejména na sběrače, kteří se na borůvky každoročně vrhají s vidinou tučného zisku. V Jizerských horách, kam s tímto záměrem míří sběrači z Česka i Polska, se jedná o letitý problém. V minulosti tak na ochranu dohlíželi strážci přírody, kteří kontrolovali rezervace a poučovali sběrače.

„V chráněné krajinné oblasti bohužel máme mnohem menší kompetence než v národním parku. Nemůžeme nijak lidem zamezit ve vstupu. Určitá omezení vycházejí jen z podmínek konkrétních přírodních rezervací,“ uvedl Tomáš Korytář ze Správy CHKO Jizerské hory.

Borůvky jsou součástí potravy zvěře i ptactva, například chráněného tetřívka obecného. „Při sbírání může dojít ke střetu, kdy borůvkáři ruší právě chráněné živočichy. Takové činy ovšem bývají jen těžko prokazatelné,“ komentoval Korytář. V extrémních případech může být ničitelům uložena pokuta ve výši až sto tisíc korun.

Přestože nejadekvátnější způsob sběru lesních plodů je prsty, ani hřebeny nejsou z legislativního hlediska zakázané. Důležité je vždy počínat si co nejjemněji s ohledem na krajinu.

 

Foto pixabay.com

Štítky sběr, borůvky, ochrana, příroda, chko, Jizerské hory, KRNAP, borůvka, Lesy České republiky, Krkonošský národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z nešetrného sběru a ničení borůvek si můžete odnést tučnou pokutu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.