Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Krkonoších začne platit v prosinci omezení kvůli jelenům

V Krkonoších začne platit od 1. prosince dočasný zákaz vstupu na devatenáct turistických stezek a tras. Opatření má zajistit klid jelení zvěři v přezimovacích oborách a v okolí krmelišť. Zákaz vstupu potrvá do konce dubna příštího roku.

Na území národního parku je k přezimování zvěře vyčleněno osmnáct obůrek. Správa parku vydává omezení na zimu pravidelně. „V Krkonošském národním parku máme na 800 kilometrů turistických značených cest a pochopitelně některé z nich vedou kolem nebo přes přezimovací obůrky. Aby zvěř, která v nich je v zimě zkoncentrována měla klid, tak je nezbytné na zimní sezonu průchody těmito místy uzavřít," řekl mluvčí správy parku Radek Drahný.

Zákaz vstupu se bude týkat například přezimovací obůrky v lokalitách Fišerova rokle, Vysoký břeh či Čermákova cesta. Shromažďování jelenů na zimu v oplocených místech má pomoci předcházet ničení lesních porostů. Když napadne sníh, zvěř nemá co jíst. V lese proto může působit škody. Oplocená shromaždiště jelení zvěře začala vznikat i z toho důvodu, že jelen kvůli lidským zásahům na úpatí Krkonoš ztratil přirozené migrační trasy, v létě do hor a v zimě do podhůří.

Obory zachycují více než devadesát procent krkonošské populace jelení zvěře migrující do nížin. V obůrkách je lesníci přikrmují a umožňují jim přežít drsnou zimu. Na české straně Krkonoš žije v oblasti Správy KRNAP odhadem 450 kusů jelení zvěře. Její populace je v Krkonoších stabilní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kct-tabor.cz

Štítky ČR, správa, turistika, rezervace, příroda, jeleni, Krkonoše, zima, jelen, turistická stezka, Správa Krkonošského národního parku, Krkonošský národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších začne platit v prosinci omezení kvůli jelenům  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.