Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Projekt sdílených kol bude v Jablonci pokračovat, v rozpočtu je 1,5 milionu

V Jablonci nad Nisou bude i v letošním roce pokračovat projekt sdílených kol, v rámci první rozpočtové změny zastupitelé na projekt schválili 1,5 milionu korun z přebytku loňského hospodaření. Radnice ale počítá s tím, že bude stejně jako loni žádat o dotaci z Libereckého kraje.

Na posledním jednání zastupitelstva to řekla náměstkyně primátora Lenka Opočenská (Společně pro Jablonec). Počet kol i míst, kde bude možné si je půjčit, chce město rozšířit.

Zatímco loni byla v Jablonci k dispozici stovka bicyklů, letos by jich mělo být ještě o 50 víc. V únorovém měsíčníku navíc radnice vyzvala Jablonečany, aby na e-mailovou adresu sdilenakola@mestojablonec.cz posílali své tipy, kde by podle nich bylo dobré zřídit stanoviště sdílených kol. „My podněty prověříme, a pokud to bude možné, stanoviště tam zřídíme," doplnila mluvčí magistrátu Jana Fričová. V Jablonci loni v červnu zahájili projekt s 24 stanovišti, během roku přibylo na základě podnětů veřejnosti dalších šest míst třeba u autobusových zastávek.

Provoz sdílených kol zajišťovala společnost Nextbike, do systému se v Jablonci zaregistrovalo 3427 lidí. Od června do konce listopadu, kdy byla kola k dispozici, provedli lidé 23.375 výpůjček, to je v průměru 3896 měsíčně a 129 denně. Lidé na sdílených kolech najeli po městě přes 30.000 kilometrů, v průměru to dělá 1,3 kilometru na výpůjčku. Největší zájem byl o kola v červnu po zahájení programu a pak v září se začátkem školního roku. Nejvíc výpůjček zaznamenal Nextbike v den zahájení školního roku 4. září, kdy si kolo půjčilo 281 lidí.

Zájem o kola rostl postupně. „Zatímco v červnu bylo podle statistiky společnosti 1865 zaregistrovaných uživatelů, v červenci jich bylo už 2426," řekla Fričová. Nejčastěji si lidé kolo půjčovali u přehrady - ve stanicích Rybářská bašta a U Volta a také u plaveckého bazénu. Velmi vytížená byla i stanoviště na autobusovém nádraží a u parku v Mánesově ulici. Téměř 93 procent výpůjček bylo do 15 minut, takže uživatelé za jízdu neplatili, protože do 15 minut město jízdu dotuje.

Pokračování projektu kritizoval opoziční zastupitel Milan Kroupa (ANO), podle kterého je neekonomický. „Mně vyšlo, že na jeden kilometr jsme dotovali 68 korunami, to je stejně jako na jeden kilometr autobusu," řekl. Podle registru smluv měl loni Jablonec společnosti Nextbike za provoz sdílených kol zaplatit téměř 1,271 milionu korun, z toho půl milionu získalo město z krajského dotačního fondu. Při nájezdu 30.094 kilometrů to je v přepočtu zhruba 42 korun na ujetý kilometr.

V Česku využívají sdílená kola desítky měst, Liberecký kraj se loni rozhodl sdílená kola ve městech podpořit, do dotačního programu na podporu městské mobility dal tři miliony korun. Letos je v programu stejná částka, podporu ale kraj zvýšil. Zatímco loni mohla města získat půl milionu, letos je to až milion korun, maximálně ale 70 procent způsobilých výdajů. Žádosti bude možné podávat od 4. do 18. března. Loni o dotaci žádaly jen Jablonec a Liberec. Liberec ale letos zřejmě sdílená kola mít nebude, podle náměstka primátora Adama Lenerta (ANO) to nenaplnilo očekávání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, doprava, správa, cykloturistika, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt sdílených kol bude v Jablonci pokračovat, v rozpočtu je 1,5 milionu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.