Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Úpravy Kantorovy vily v Jablonci začnou za rok. Otevře se veřejnosti

Kantorova vila v Jablonci nad Nisou se dočká avizovaných úprav. Vítězný návrh architektonické soutěže, kterou město vyhlásilo vloni v říjnu, začne dostávat reálnou podobu příští rok. Porota vybrala z návrhů došlých do architektonické soutěže projekt pražského ateliéru Objektor architekti.

Kantorova vila v Palackého ulici je významným samostatným dílem architekta Heinricha Kulky, žáka a dlouhodobého spolupracovníka Adolfa Loose. V roce 2017 jablonečtí zastupitelé schválili odkup budovy do majetku města a od té doby se plánuje její rekonstrukce a nové využití.

Nejefektivnější možností, jak nalézt koncept budoucí tváře vily, se ukázalo vyhlášení soutěže o návrh, který nalezne nejen citlivý jazyk rekonstrukce původního prostorového uspořádání, ale také libreto a způsob vyprávění příběhu architekta, původních majitelů, vily i celého města, jejichž osudy se nápadně podobají. Vila by se neměla stát statickým muzeem, ale vypravěčem příběhu, který může návštěvník prožít. Požadovalo se tedy i pestré složení soutěžních týmů, kde kromě architekta bude na projektu pracovat i kurátor, scénograf nebo dramaturg expozice a autor krajinářského řešení zahrady,“ vysvětlil náměstek pro rozvoj a digitalizaci Jakub Chuchlík (Piráti).

Do soutěže, vyhlášené loni v říjnu, se přihlásilo 28 účastníků, z nichž odborná porota vybrala pět do užšího kola. Jako vítězný byl vybraný návrh týmu Objektor architekti.

Stavba již nebude plně sloužit svému původnímu účelu. „Vítězný návrh s respektem přistupuje k dochovaným interiérům, zároveň přináší současnou vrstvu, důležitou pro novou etapu života vily. Původní garáž je nově využita jako přednáškový sál, dětské pokoje mají funkci edukačních místností, poslední podlaží s terasou se stane výstavním sálem. Přízemí může sloužit jako společenský prostor provázaný se zahradou. Ta je důležitou součástí navrhované rekonstrukce,“ popsala vítězný návrh Pavlína Müllerová, vedoucí kanceláře architektury jabloneckého magistrátu.

Například v místě, kde byla původní koupelna přestavěna na hlavní schodiště, je navržená lávka s průhledy do všech etap historie domu. Podle projektu se například počítá i s repasí původního dochovaného nábytku, ovšem současné zásahy zůstanou přiznané. Interiéry, které se dochovaly prostřednictvím fotografií, nebudou obnoveny do nejmenších detailů, ale budou upraveny citlivě a vyvolají dobový dojem.

Na rekonstrukci Kantorovy vily, kterou město vykoupilo za 8,1 milionu korun, jsou vyčleněny finance v rámci ITI liberecko-jablonecké aglomerace. „Nyní se pracuje na přípravě projektové dokumentace. Projekt by se měl začít realizovat v polovině roku 2025,“ doplnila mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Dům byl postaven v letech 1933–1934 pro rodinu lékaře Alfreda Kantora, která musela domov po válce opustit. V šedesátých letech byla vila přestavěna na bytový dům. Do rafinovaného raumplanu, tedy velmi specifického výškového prostorového uspořádání, bylo vloženo dvojramenné schodiště a v jednotlivých patrech vznikly samostatné byty, čímž původní dispoziční koncept ztratil smysl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Objektor architekti

Štítky architektura, obnova, Kantorova vila, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úpravy Kantorovy vily v Jablonci začnou za rok. Otevře se veřejnosti  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.