Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Přes zastropování cen zaplatí Liberec i kraj za energie několikanásobně víc

Liberec i Liberecký kraj zaplatí v příštím roce za elektřinu a plyn několikanásobně víc než v letošním roce, a to i přesto, že vláda v pondělí rozhodla o zastropování cen energií. Krajské město i kraj měly ještě pro tento rok pro sebe a své organizace ceny fixované, v minulosti nakupovaly prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy Kladno. Na příští rok se jim zatím energie nakoupit nepodařilo, vedení města i kraje stanovení maximálních cen vítají.

Podle pondělního rozhodnutí vlády by měli maloodběratelé, tedy domácnosti a živnostníci, za silovou elektřinu zaplatit maximálně 6000 korun včetně DPH za jednu megawatthodinu (MWh), plyn bude stát maximálně 3000 korun za MWh. Vliv na výši záloh bude mít stanovení cenového stropu již v listopadu. Za stejné ceny by měly podle vlády nakupovat i samosprávy či veřejné instituce prostřednictvím státního obchodníka s energiemi.

„Považuji to za první důležitý krok k řešení složité situace. Stejně jako kolegové v dalších městech a obcích si nyní musíme vyhodnotit, jakou finanční zátěž to bude pro Liberec znamenat. A tu reálně promítnout i do rozpočtu na rok 2023. Stále vycházíme z příslibu vlády, že energie budeme mít možnost nakupovat prostřednictvím státního obchodníka s energiemi. Za jakých konkrétních podmínek, ale teď ještě stále nevíme, předpokládám ale, že i to vláda brzy upřesní," řekl liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle prvních propočtů zaplatí Liberec za elektřinu zhruba čtyřikrát víc než letos a v případě plynu dokonce až šestinásobek, záležet bude i na výši plateb za distribuci, které zatím magistrát nezná. „Současně už nyní podnikáme kroky a opatření, která našemu městu a jeho občanům přinesou maximální úspory energií. Současně doufám, že se co nejdříve změní legislativa tak, aby vedení města mohlo co nejrychleji a efektivně řešit i využití komunitní energetiky, a řešit například rozsáhlejší instalaci fotovoltaických panelů na budovy města," dodal primátor.

Liberecký kraj počítá v příštím roce s téměř trojnásobnou částkou za elektřinu ve srovnání s loňským rokem, platby za plyn stoupnou podle odhadu šestinásobně. „Celkově se bavíme o zvýšení ceny za energie z 88,345 milionu korun za rok 2021 na 353,656 milionu pro příští rok, to je o čtyřnásobném navýšení nákladů. Za rok 2022 nemáme úplná data, vzhledem k problémům s ukončením dodávky elektrické energie ve vysokém napětí společností Lumius, následnému režimu dodavatele poslední instance a nové cenové hladině v dodávkách vysokého napětí bude nárůst o něco mírnější," řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

Také Liberecký kraj bude podle Miklíka příští rok šetřit. „Pro rok 2023 počítáme pro Liberecký kraj a příspěvkové organizace s úsporami také v oblasti spotřeby energií v minimální výši deseti procent. Současně připravujeme projekt chytrých čidel, která nám budou on-line reportovat spotřeby energií. Následně budeme pomocí speciálního softwaru získaná data analyzovat a optimalizovat provoz budov, které spravujeme," dodal hejtmanův náměstek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, energie, vláda, správa, Liberecký kraj, Liberec, elektřina, Českomoravská komoditní burza Kladno, Zbyněk Miklík, Jaroslav Zámečník, Česká pirátská strana, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes zastropování cen zaplatí Liberec i kraj za energie několikanásobně víc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.