Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Turistická linka přes tři země vyjede v sobotu z Hrádku nad Nisou

V sobotu 3. července letos poprvé vyjede z Hrádku nad Nisou autobusová linka přes tři země. Na šedesátikilometrové trase překročí autobus pětkrát českou, německou a polskou hranici.

Konečnou má v polském městě Swieradów Zdrój, řekl náměstek hejtmana Jan Sviták. Poprvé vyjela přeshraniční linka 691 loni 1. srpna, provoz pak kvůli koronavirovým opatřením přerušila počátkem listopadu.

„Je podepsáno memorandum o spolupráci české, německé a polské strany, spuštění linky umožnila současná pandemická situace. Na financování linky se budou podílet všechny tři strany a nebude už financována z evropských fondů v rámci projektu Trans-Borders jako na začátku projektu. Měla by jezdit i mimo letní sezonu, záležet ale bude na tom, jaká bude na podzim situace ohledně covidu," doplnil Sviták.

Linka přibližuje Jizerky z polské strany

Turistická linka spojuje zajímavá místa Německa, Česka a Polska a otevřela obyvatelům Libereckého kraje oblast Jizerských hor z polské strany, která byla dosud odříznutá od veřejné dopravy. Autobusy linky 691 jezdí o víkendech třikrát denně. Ranní autobus vyjíždí z Hrádku nad Nisou a zamíří do Žitavy, další dva spoje pak už vyjíždějí ze Žitavy. Autobus končí v Polsku ve Swieradówě Zdróji u dolní stanice lanovky k chatě pod Stógem Izerskim (Jizerský stoh).

Koronavirová pandemie poznamenala už rozjezd projektu. Podle původních plánů měla linka loni provoz zahájit už 6. června. První cestující se ale svezli až v srpnu, kvůli pandemii dlouho nebylo jasné, zda vůbec vyjede. Zájem byla ale poměrně velký, autobusy za tři měsíce víkendového provozu využilo více než 1900 cestujících. Největší zájem byl ve druhém srpnovém víkendu, kdy linka přepravila 269 turistů a pak o druhém víkendu v září, kdy ji využilo 256 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KORID LK

Štítky Německo, Polsko, automobilová, turistika, správa, autobusy, Liberecký, Hrádek nad Nisou, Jan Sviták, projekt, Jizerské hory, Česko, Žitava, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistická linka přes tři země vyjede v sobotu z Hrádku nad Nisou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.