Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jizerskohorská roubenka se dočkala uznání. Liščí bouda získala ocenění Patria Nostra

Kdysi jednu z nejslavnější jizerskohorských lesních skláren připomíná jen Liščí bouda. Jediné pozůstalé stavení z osady Kristiánov prošlo kompletní renovací a nyní získalo i prestižní ocenění Patria Nostra.

Historie jizerskohorské sklářské osady sahá až od 18. století. Tehdy ji nechal založit Christian Clam-Gallase, na jehož počest byla také pojmenována. Nyní je objekt ve vlastnictví Muzea skla a bižuterie (MSB) v Jablonci nad Nisou.

Patria nostra 2020
Ceny Patria Nostra byly uděleny za příkladný investiční a architektonický počin přispívající k rozvoji venkova a uspokojování potřeb jeho obyvatel a návštěvníků v jednotlivých krajích ČR, realizovaný v letech 1990–2020. Odborná porota nominovala v každém z krajů architektonicky zajímavé stavby, ze kterých následně hejtmanky a hejtmani vybrali vždy jednoho regionálního vítěze. 

A právě muzeum se postaralo o kompletní ale zároveň citlivou rekonstrukci v letech 2016 a 2017. Za tento počin obdržela Liščí bouda ocenění Stavba roku Libereckého kraje 2017 v kategorii rekonstrukce staveb, památkových objektů a brownfields. Nyní k tomuto úspěchu připojilo MSB i cenu Patria Nostra. „Bylo to pro nás velké překvapení. Obdržet cenu, která se uděluje za realizace v posledních třiceti letech, je pro nás velká čest,“ sdělila při přebírání ceny ředitelka MSB Milada Valečková a pokračovala: „Trochu nás to vrátilo o pár let zpět, kdy jsme tento objekt slavnostně otevírali po dokončení opravy s pocitem, že se to povedlo,“ dodala.

Podle ředitelky sice bylo potřeba podobně jako u jiných rozsáhlých renovací vychytat různé drobnosti, ale Liščí bouda skvěle slouží již několikátou sezónu pracovníkům muzea i návštěvníkům.

Společně s ředitelkou muzea přebrali cenu i zástupkyně GEMA ART GROUP Barbora Klimšová a architekti z Atelieru 4. „Vycházeli jsme ze stavebně technického a historického průzkumu. Pro nás byl nejnáročnější úkol skloubit původní řešení se současným technickým řešením,“ sdělil architekt Pavel Tauš a podotkl, že mimo jiné museli řešit otázku moderního sociálního zařízení, které zde dříve nebývalo.

V původní podobě byl objekt Liščí bouda pouze přízemní domek, kde žily celkem čtyři rodiny. Později byla stavba rozšířena a proměnila se v hostinec. Dnes jsou v turistické sezóně zpřístupněna obě patra.

„Právě promítnout do původní podoby moderní požadavky bylo nejsložitější,“ doplnil jeho kolega Jan Červenka. Celá rozsáhlá rekonstrukce samozřejmě probíhala pod přísným dohledem památkářů. Podle architektů celý dojem pozvedla zejména střešní krytina vytvořená v původním podobě.

Cenu Patria Nostra předal náměstek hejtmana Jan Sviták, který ji okomentoval slovy: „Z pohledu kraje i malých obcí kvituji s nadšením každý podobný krok, kdykoliv se připomínají historické odkazy. V tomto případě se navíc celková rekonstrukce vydařila a genius loci tohoto místa byl jen zvýrazněn.“

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberecký, Patria Nostra, Kristiánov, Liščí bouda, muzeum, Jizerské hory, ocenění, Liberec V-Kristiánov, rekonstrukce, architekt, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Česko, Jan Sviták, Jan Červenka, Jablonec nad Nisou, Stavba roku, GEMA ART GROU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jizerskohorská roubenka se dočkala uznání. Liščí bouda získala ocenění Patria Nostra  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.