Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Nisa Film Festival představí regionální témata i filmaře z regionu

V polovině května vstupuje již do svého 21. ročníku mezinárodní Nisa Film Festival, který propojuje filmaře a příznivce filmů z České republiky, Polska a Německa. Od 14. do 19. května představí desítky filmů v 19 kinech všech tří zemí. Kromě tří soutěží a dalších filmových představení jsou na programu například také výstava, autorské čtení, koncerty a mnoho dalšího.

Už 21. ročník Nisa Film Festivalu zahájí dne 14. května v Divadle Gerharta Hauptmanna v Žitavě film „Loket“ Aslı Özarslan. Drama podle stejnojmenného románu Fatmy Aydemir je portrétem mladé ženy s hutnou atmosférou, která platí vysokou cenu, aby se oprostila od projekcí společnosti. Na nadcházející festivalové dny nás poté ve foyer divadla hudebně naladí DJ Sagan,“ zve návštěvníky za pořadatele festivalu Michael Lippold.

V soutěži o nejlepší celovečerní hraný film budou zastoupeny vždy tři produkce z Německa, Polska a České republiky. Filmy v této soutěži se zaměřují na lidi, kteří prchají: do nového života, z politického přesvědčení nebo k dobrovolné smrti. Ukazují ale i politickou realitu s protesty zemědělců a korupci, ať v minulosti či současnosti.

Soutěž o nejlepší dokumentární snímek nabídne devět filmů, které se dotýkají témat, jež hýbou světem: Útěk a mimořádné životní okolnosti, politika, regionální konflikty a sociální nespravedlnost, ale také všední den, umění a zejména hudba.

A soutěžní kategorie krátkých filmů 21. Nisa Film Festivalu si diváky opět získá rozmanitostí a originalitou. V letošním roce představí celkem 30 krátkých a kratochvilných příspěvků, od fikčních nebo dokumentárních přes animované po experimentální.

Regionální téma i koncerty

Kromě soutěží jsou v řadě „Regionalia“ na programu aktuální příspěvky od regionálních filmových tvůrců, které se věnují životu v Lužici, v příhraničí nebo lužickosrbskému filmu. Tři další řady potom představí aktuální filmovou tvorbu v Německu, Česku a Polsku.

Regionální snímky budou moci vidět diváci také v libereckém kině Varšava. K shlédnutí tam bude blok „Venku v přírodě“, a to 17. května od 19 hodin.

Další část festivalu bude patřit i tématu ženských práv a ženských rolí. Vrcholem festivalového programu je koncert ukrajinské rapperky alyony alyony, který mohou zájemci navštívit 18. května v prostorách Kühlhaus v Görlitzu.

Slavnostní předávání cen se koná rovněž dne 18. května v prostorách Kühlhaus v Görlitzu.

Ohodnoť článek

Foto Nisa Film Festival

Štítky film, festival, Nisa Film Festival, Česko, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nisa Film Festival představí regionální témata i filmaře z regionu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.