Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odměny regionálních politiků mají po zmražení stoupnout příští rok o deset procent

Odměny regionálních politiků by měly po dvouletém zmražení opět stoupnout, ministerstvo vnitra navrhuje desetiprocentní růst. Vyplývá to z návrhu nařízení, které úřad předložil k připomínkám. Uvolnění starostové, primátoři či hejtmani si v závislosti na velikosti obce, města či kraje vydělají částku mezi 47 255 a 155 943 korunami, přičemž nejvyšší částka se týká pražského primátora.

Odměny členů zastupitelstev územních samosprávných celků se naposledy zvýšily od ledna 2020 o 7,5 procenta. Od začátku následujícího roku se odměny s ohledem na rozpočtové důsledky pandemie covidu-19 nezvyšovaly. „Z obdobných důvodů ani návrh na zvýšení odměn členům zastupitelstev s účinností od ledna 2022 nebyl akceptován, stávající vláda jej na svůj program k projednání nezařadila," stojí v návrhu.

Ministerstvo vnitra má od vlády uloženo, aby kabinetu poslalo návrh na zvýšení odměn členů zastupitelstev územních samospráv, pokud se průměrná hrubá měsíční nominální mzda v předchozích letech zvýší nejméně o 2,5 procenta. Kumulovaný nárůst průměrné mzdy v národním hospodářství v příslušných letech činí 9,62 procenta, když měsíční průměrná mzda stoupla z 34 578 korun na 37 903 korun, vysvětluje svůj návrh vnitro.

Desetiprocentní růst bude u uvolněného starosty v nejmenších obcích do 300 obyvatel znamenat zvýšení o 4296 korun na částku 47 255 korun měsíčně. V případě hejtmanů středně velkých krajů se odměny zvýší na 146 491 korun měsíčně, nejlépe odměňovaný primátor hlavního města Prahy si polepší na 155 943 korun. Vnitro zmiňuje, že úprava nebude mít vliv na státní rozpočet, protože odměny vyplácejí ze svých rozpočtů jednotlivé samosprávy.

Vláda tento týden oznámila, že neplánuje v roce 2023 udržovat zmražené ani platy ústavních činitelů. Ty jsou stejné třetím rokem kvůli koronavirové krizi a stavu veřejných financí. Dlouhodobější zmražení bude v novém roce patrně znamenat razantnější navýšení platů. Řadový poslanec a senátor by si příští rok mohli polepšit o zhruba 12,7 procenta, tedy o 11 600 korun na 102 400 korun měsíčně. Plat prezidenta by příští rok mohl činit 341 200 korun, o 38 500 korun víc než teď.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, vláda, správa, mzdy, obce, kraje, pandemie covidu-19, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odměny regionálních politiků mají po zmražení stoupnout příští rok o deset procent  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.