Počasí dnes26 °C, zítra18 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

V Libereckém kraji půjde poprvé do voleb kandidátka Spolu. Lídrem je Edvard Kožušník

Do voleb v Libereckém kraji půjde poprvé kandidátka Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a Lidovci. Lídrem bude Edvard Kožušník (ODS). Volby do krajského zastupitelstva se konají 20. a 21. září.

Hlavním motivem kandidátky je technologický rozvoj. „Liberecký kraj stojí na prahu technologické budoucnosti, kde čistá energie a moderní vědní disciplíny mohou přinést nové příležitosti pro naše firmy a tím vybudovat více pracovních míst. Celý region má potenciál stát se centrem inovací mezinárodního významu. Nesmíme ale zaspat tuto příležitost a nechat si ji utéct do jiných evropských zemí,“ uvedl při představení kandidátky lídr Edvard Kožušník.

Kampaň chystá Spolu už na léto. „Léto pro nás totiž není obdobím klidu, ale příležitostí, kterou pro náš kraj nehodláme promarnit,“ dodal radní Libereckého kraje za ODS Vladimír Richter, který kandiduje ze druhého místa.

Trojkou kandidátky pak je lídr TOP 09 Jiří Klápště, vedoucí Správy CHKO Český ráj. „Spolu je v krajských volbách zárukou, že hlasy voličů středopravých stran nepropadnou, jak se to stalo před 4 lety. Je to jednoduše dobrá volba,” uvedl.

Na čtvrtém a pátém místě pak jsou ženy – teprve dvacetiletá Tina Honsejková za ODS a Daniela Šebestová z KDU-ČSL, která je zastupitelkou Tanvaldu. Žen pak je na kandidátce třetina. „Na kandidátce máme 14 dalších dam, které tak tvoří 32 % zastoupení žen z celkové listiny,” dodala Šebestová.

Krajské volby 2020

Před čtyřmi lety krajské volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, když jim hlas dalo 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel, Piráti a ODS mají po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, získala tři mandáty. Lidovci a TOP 09 kandidovali společně, získali 3,82 procenta hlasů a do zastupitelstva se nedostali.

Sociální demokraty povede do voleb v Libereckém kraji bývalý primář Jan Mečl

Sociální demokraty (SOCDEM) povede do voleb v Libereckém kraji bývalý primář a krajský předseda Jan Mečl. V roce 2020 strana v krajských volbách propadla, když jí hlas dalo jen 2,16 procenta voličů. V letech 2008 až 2012 přitom sociální demokraté...

Starostové pro Liberecký kraj představili kandidáty do zastupitelstva i Senátu

Kampaň před krajskými a senátními volbami na Malé Skále na Jablonecku zahájili Starostové pro Liberecký kraj. Představili padesátičlennou kandidátku pro krajské volby v Libereckém kraji, kterou znovu povede současný hejtman Martin Půta, a také...

Zelené povede do krajských voleb Milan Starec, bojovník v kauze Turów

O hlasy voličů v podzimních krajských volbách se bude ucházet strana Zelených a kandidovat pod značkou Zelení pro kraj. Lídrem je Milan Starec, který dlouhodobě vystupuje proti rozšiřování polského uhelného dolu Turów. Dvojkou kandidátky je...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto X/Petr Fiala

Štítky spolu, koalice, liberecký kraj, volby, kraj, kožušník, ods, top09, kdu-čsl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji půjde poprvé do voleb kandidátka Spolu. Lídrem je Edvard Kožušník  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.