Počasí dnes17 °C, zítra12 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Je zakázka na energetickou úsporu budov dvojnásobně předražená?

Liberečtí zastupitelé v červnu na mimořádném jednání schválili zakázku na energetickou úsporu dvanácti městských budov. Jenže podle opozice je zhruba dvojnásobně předražená. Jak tedy situaci vidí jednotlivé zastupitelské kluby? Na to jsme se zeptali v další Politické koridě.

Otázka tentokrát zněla: Část opozice přišla s informacemi, že zakázka na energetickou úsporu městských budov je dvojnásobně předražená. Jak to vidíte? Co by se teď podle vás mělo stát?

Odpovědi řadíme podle toho, v jakém čase nám do redakce dorazily. Na otázku neodpověděl Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK) a Petra Břeňová (ODS).


Milan Šír (SPD)

V úvodu bych uvedl, že i zastupitelé zvolení za SPD odmítli tento dokument schválit. To že někteří autoři komentářů toto ignorují jasně ukazuje jejich demokratické smýšlení, když ignorují SPD, politický subjekt řádně zvolený v demokratických volbách.

Za SPD mohu uvést, že forma předložení materiálu bylo přinejmenším podivné. Zejména předložení na poslední chvíli, kdy se "musel" materiál schválit, rovněž absence dat nutných pro objektivní posouzení nás vedla k tomuto našemu rozhodnutí. 

Materiál by měl být posouzen nezávislými odborníky, kteří jak doufáme posoudí, zda není zakázka předražená, případně zda byl porušen zákon. Rovněž bychom uvítali názor orgánů činných v trestím řízení. 

Jaroslava Kašparová (ANO)

Soutěž na EPC projekty proběhla v souladu se zákonem o veřejných zakázkách i v souladu se zákonem č.406/2000 sb o hospodaření energií. O realizaci EPC projektů rozhodla jednomyslně rada města. Nyní vítězná firma provádí podrobnou verifikaci v jednotlivých objektech, což je nutný postup pro zpřesnění jednotlivých opatření. Čísla, kterými argumentuje opozice jsou vytržena z kontextu. Pro zastupitele byly připraveny dva podrobné semináře, které jim objasnily komplexnost EPC projektů, systém výběrového řízení a i způsob nacenění jednotlivých částí projektu, kde už jim byly ukázány i mylné části jejich výpočtů. A co by se mělo stát? Mělo by se to celé zrealizovat v uvedené době, abychom zajistili energetickou úsporu budov i jejich modernizaci, jedná se především o školy a školky, z čehož máme radost.

Jindřich Felcman (Liberec otevřený lidem/Zelení)

Tento projekt kritizujeme už přes tři měsíce. Jde o projekt ohromný - energetická opatření na 12 městských budovách za 600 mil. Kč. Vedení města naší kritiku přitom celou dobu - diplomaticky řečeno - odbývá. Přitom jsme zveřejnili zcela konkrétní námitky, které musí každého udeřit do očí. V rámci této zakázky si město např. kupuje LED žárovky za 455 Kč, sehnat se dají přitom na krámě za stovku. Fotovoltaické panely jsou dvaapůlkrát dražší, než za kolik je samo město vysoutěžilo teď v červnu v rámci jiné zakázky. Výběrového řízení se účastnily jen dvě firmy, postupovalo se specifickým jednacím řízením. Během něj se obě části zakázky zásadně prodražily a ty dvě firmy se nakonec o vítězství pěkně rozdělily - každá vyhrála jednu. Museli jsme pohrozit trestním oznámením, aby začali alespoň někteří koaliční zastupitelé kontrolu projektu připouštět. Příslušná náměstkyně Prachařové se tomu ale stále brání. To je velmi podezřelé. Pokud si za sjednanou zakázkou stojí, proč se bojí její kontroly? 

Jan Hruška (Piráti)

Energetická krize ukázala, že je potřeba snížit energetickou náročnost škol, školek a dalších městských budov. EPC projekty jsou stále populárnější cesta, jak rozdělit náklady i rizika podle toho, jakých úspor se dosáhne. Kritiku opozice vnímám. Jednotlivá opatření posoudí jak odborníci z Vysoké školy báňské, tak se chystá tzv. verifikační zpráva, která upřesní podobu projektu a rozpočtu. Doufám, že dojde k vyjasnění konkrétních položek, na něž směřuje kritika, ale i k celkovému objasnění, jak je ekonomika celého projektu postavena. Zároveň město na nemalou část rekonstruovaných budov čerpá finance z operačního programu Životního prostředí a dotační orgány představují další kontrolní mechanismus.

Ohodnoť článek

Foto Luboš Vrabec

Štítky politická korida, politika, koalice, zastupitelstvo, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Je zakázka na energetickou úsporu budov dvojnásobně předražená?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.