Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecký kraj už pokrývá třicet cenťáků sněhu. Nejvíc je ho na horách

Kdo dnes vyrazil do Jizerek nebo Krkonoš, mohl si konečně užít pořádnou sněhovou nadílku. Stejně jako mince má ale i přítomnost sněhu dvě strany. Zatímco lyžaři a majitelé skiareálů jásají, sníh také připravil na čtyři tisíce domácností o elektřinu.

V Libereckém kraji připadlo přes noc a dnešní dopoledne až 30 centimetrů sněhu, nejvíc v Jizerských horách a Krkonoších. Těžký mokrý sníh ohýbal stromy, silný vítr tvořil na silnicích v otevřených úsecích sněhové jazyky a závěje. Bez elektřiny zůstalo v Libereckém kraji zhruba 4000 domácností, hasiči měli skoro 60 výjezdů. Po poledni přestalo sněžit a situace se začala zklidňovat. Silničáři ale nadále doporučují zvýšenou opatrnost.

„Očekáváme, že na horách to začne přimrzat, jak se ochlazuje po vyjasnění,“ řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má na starost údržbu krajských silnic i části silnic první třídy. Do odvolání zůstává uzavřená pro nákladní auta nad šest tun s výjimkou autobusů silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo mezi Mníškem a Raspenavou na Liberecku. Řidiči musí po chemicky udržované silnici 13 přes Frýdlant. Silničáři dopoledne řešili i vážnou havárii sypače. „U Pasek nad Jizerou uhýbal autu, utrhla se s ním krajnice, překulil se přes střechu a spadl nějakých deset metrů pod silnici. Řidič je naštěstí v pořádku,“ řekl Šén.

Bez elektřiny zůstalo ráno v Libereckém kraji zhruba 4000 domácností, hlavně na Liberecku a Semilsku. „Řešili jsme desítky poruch způsobených stromy nebo ulámanými větvemi, které nevydržely tíhu mokrého sněhu a spadly do vedení,“ řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Většinu poruch se už podařilo odstranit. Zbývají dvě na vedení vysokého napětí a asi 200 domácností bez proudu je v Záskalí, Jeřmanicích a Dlouhých Mostech na Liberecku. „Tam by měly být dodávky obnoveny ještě vpodvečer,“ dodala Holingerová.

Kvůli silnému nárazovému větru nejezdila po celý den kabinová lanovka na Ještěd. Spadlý strom mezi Desnou a Dolním Polubným v Jizerských horách přerušil ráno dopravu na frekventované železniční trati z Tanvaldu na Harrachov a dál do polské Sklářské Poreby. Provoz tam po 08:00 České dráhy obnovily, stále tam ale musejí cestující kvůli větru počítat s problémy. Spadlý strom ráno zastavil vlaky ze Smržovky do Josefova Dolu, i tam už byl provoz obnoven. Zhruba třicetiminutová zpoždění nabíraly ráno kvůli popadaným stromů i vlaky Arrivy na trati z Liberce do Lomnice nad Popelkou a v opačném směru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, silnice, hasiči, železnice, energie, sjízdnost, Liberecký, Liberecký kraj, elektřina, Jizerské hory, strom, Krkonoše, Silnice LK a.s., České dráhy, Arriva, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj už pokrývá třicet cenťáků sněhu. Nejvíc je ho na horách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.