Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Lužickými horami si vyšlapují čtyři vlci. Po vlcích v Českém ráji budou pátrat dobrovolníci

Dobrovolníkům v rámci tzv. Vlčích hlídek, které se zaměřují na monitoring šelem na území České republiky, se podařilo zachytit vzácné záběry čtyř procházejících se vlků.

Smečku se podařilo zachytit díky fotopasti. „Na počátku roku 2018 byl poprvé potvrzen výskyt vlčího páru v Lužických horách,“ uvedlo Hnutí DUHA. Od té doby se několikrát podařilo v této lokalitě najít i další pobytové znaky.

Na rychlostce před Turnovem srazilo auto šelmu, pravděpodobně vlka

Během středečního dne byla v blízkosti silnice I/35 před Turnovem nalezena mrtvá psovitá šelma, pravděpodobně vlk. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) zvíře převezli k podrobnému zkoumání expertům z České zemědělské univerzity...

Později se zdálo, že se v Lužických horách zřejmě nachází již tři vlci. Jeden z nich ale přišel o život pod koly vozidla na začátku roku 2019. „Smečka v Lužických horách je jen zlomkem vlčí populace v České republice. Do Čech se vlci postupně vrací od roku 2014,“ komentovali zástupci hnutí.

V posledních dnech způsobila rozruch událost u Turnova, kde auto srazilo vlčici. V návaznosti na to uspořádá Hnutí DUHA příští týden seminář pro nové zájemce o dobrovolný monitoring. „Rádi bychom prověřili výskyt vlků v této oblasti,“ doplňuje hnutí. Seminář se uskuteční od 14. do 16. února. Součástí budou i přednášky o životě velkých šelem, monitoringu a nebude chybět ani praktická pochůzka. Bližší info včetně možného přihlašování najdete na webu www.selmy.cz.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky vlk, šelmy, Hnutí DUHA, monitoring, příroda, Lužické hory, Český ráj, Česko, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Lužickými horami si vyšlapují čtyři vlci. Po vlcích v Českém ráji budou pátrat dobrovolníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.