Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Krkonoších letos bylo vysázeno skoro 40 tisíc nových stromů, hlavně listnáče

Konkrétně Správa Krkonošského národního parku během roku 2020 vysázela 38.965 nových stromů. Většina z nich jsou listnáče, které na horách dlouhodobě chybí. Lesní porosty v Krkonoších pokrývají zhruba 80 procent plochy celého parku.

„K umělé obnově jsme museli přistoupit na 15 hektarech. V procentech se jednalo o 56,5 % listnáčů a 43,5 % jehličnanů. Konkrétně buk, smrk a jedle. Zbytek jsou další v lese chybějící dřeviny jako javor klen, jeřáb, bříza nebo třešeň ptačí,“ říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Většina obnovy lesů se děje přirozenou cestou, kdy nový les vyroste například z nalétnutých či napadaných semen a plodů. Aby však v extrémních klimatických a terénních podmínkách horských lesů nedošlo k nevratnému znehodnocení odkryté lesní půdy, přistupují lesníci i k umělé výsadbě.

"Používáme stromky pěstované v naší vlastní školce nebo od smluvního partnera. Nové stromky pocházejí ze semen buď přímo sbíraných v Krkonoších nebo z vhodných srovnatelných oblastí jako jsou například Jizerské hory," uvedl mluvčí správy KRNAP Radek Drahný. Náklady na loňskou umělou obnovu lesa podle něj činily přes jeden milion korun, kdy téměř celou sumu poskytla Škoda Auto.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Krkonoše, KRNAP, strom, zeleň, sázení, Škoda Auto, obnova, les, správa, 2020, listnatý strom, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku, Robin Böhnisch, ŠKODA AUTO a.s., Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších letos bylo vysázeno skoro 40 tisíc nových stromů, hlavně listnáče  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.