Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Někteří ubytovatelé končí, jiní bojují o přežití. Dopady koronaviru jsou dle průzkumu drastické

Podle průzkumu Libereckého kraje je dopad současných protikoronavirových opatření na ubytovatele a další podnikatele v cestovním ruchu drastický. Do ankety kraje se zapojilo 188 subjektů z kraje, z toho 134 ubytovatelů.

Někteří z nich uvedli, že už nyní jsou rozhodnuti definitivně ukončit provoz. Skoro třetina ubytovatelů upozornila, že je schopna za současného omezení vydržet už jen měsíc nebo dva. Vyplývá to z dat, které poskytl Liberecký kraj.

„Sektor cestovního ruchu je jedním z nejpostiženějších odvětví. Pokud tu nechceme mít v tomto směru pustou zemi, musí být podpora efektivní a systematická," uvedla v tiskové zprávě kraje náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Už dříve se kraj připojil k výzvě hospodářské komory, aby stát kompenzacemi více podpořil tento sektor.

Data sbíral kraj od 8. do 15. ledna, průzkum byl anonymní. Zapojili se hlavně ubytovatelé z Českého ráje, Krkonoš a Jizerských hor. Od malých až po ty, co mají i přes 100 lůžek. Žádný kompenzační program nečerpá asi třetina z nich. Problémy mají zejména majitelé menších penzionů a apartmánů. Tvrdí, že nemají prakticky žádnou šanci dosáhnout na kompenzační programy. „Ač máme 20 lůžek, jelikož jsou rozděleny do třech apartmánů, podporu nedostáváme. Podpora je nelogicky poskytována pro minimálně pět pokojů (apartmánů), tedy i pro deset lůžek rozdělených do dvoupokojových cimer," uvedl jeden z nich.

Navíc podle ubytovatelů výplata z kompenzačních programů trvá měsíce, v některých případech doposud ani peníze nedorazily. Problémy mají i podnikatelé, kteří provozují zážitkovou turistiku či exkurze jako doplňkovou činnost. V anketě uvedli, že nemají možnost čerpat žádné kompenzace výpadku příjmů z cestovního ruchu.

Pokud současné omezení potrvá déle než měsíc, nebude schopno provoz zachovat 20 ze 134 ubytovatelů, kteří se do ankety zapojili. Dalších 19 zvládne ještě zhruba měsíc až dva. Pro některé ubytovatele může být likvidační, pokud se neotevře v zimě, jak uvedl provozovatel jednoho horského penzionu. Hlavní příjmy má ze zimní sezony. „Pokud covid skončí někdy v březnu dubnu a s ním i státní minipodpora, nebudeme mít vyděláno na provozní náklady na další části roku. Hrozí ukončení provozu. Prostě na to nebudeme mít peníze," uvedl v anketě.

Mít otevřeno jen pro služební cesty se vyplatí jen 17 ubytovatelům zapojených do ankety. Na více než polovinu obvyklých tržeb se ale díky tomu dostali jen dva, nejčastěji jsou příjmy do pěti procent tržeb.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, turistika, správa, koronavirus, Liberecký, průzkum, anketa, cestovní ruch, Liberecký kraj, Květa Vinklátová, Starostové pro Liberecký kraj, Hospodářská komora, Krkonoše, Český ráj, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někteří ubytovatelé končí, jiní bojují o přežití. Dopady koronaviru jsou dle průzkumu drastické  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.