Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V srdci Jizerek se objevil páv. Turisté prosí o jeho záchranu. Odchyt se zatím nepodařil

Při výstupu na Holubník, jeden z vrcholů Jizerských hor, se v posledních dnech mohou turisté potkat nejen s veverkou nebo srnkou, ale také s pávem. Ten se sem zatím od neznámého chovatele zatoulal a zdá se, že se mu v Jizerkách líbí. O jeho odchyt se zatím neúspěšně pokoušelo vedení Hejnic.

Zatím nikdo nedokáže říct, jak a odkud se exotický pták na Holubníku vzal. Podle modrého kroužku s číslem 945 zřejmě utekl chovateli. V Jizerských horách se pohybuje už přibližně tři týdny. „Zatím jsme absolvovali dva pokusy odchytu ptáka a ty se nepodařilo uvést v úspěšný konec,“ konstatoval starosta Hejnic Jaroslav Demčák.

Turisté, kteří páva v Jizerských horách potkají, se denně obracejí na Horskou službu i místní infocentra s žádostí o záchranu ptáka. Ta zatím ale zůstává na vedení Hejnic. „Jedná se o náš katastr, a přestože nechceme ptákovi ublížit ani nám tam nevadí, starost lidí je větší než klid složek,“ vysvětlil Demčák s tím, že útulky se o páva postarají teprve po jeho odchytu. Starosta zároveň Drbně sdělil, že objednat profesionální odchyt město zatím neplánuje.

Zítra se tak znovu s několika dobrovolníky vydá do okolí Holubníku. „Nejde o turistickou výpravu s průvodcem za poznání páva. Jde nám o zajištění jeho bezpečnosti a aby nechcípl hlady, až zmizí borůvky,“ dodal starosta. 

Podle Demčáka není páv pro turisty nebezpečný. Je zvyklý na lidi a spíše kolemjdoucí vyhlíží a čeká, zda mu nehodí něco k snědku. Když si ho lidé nevšímají, nic jim nehrozí. Zároveň upozorňuje, že páv je rychlý a není tak reálné ho chytit jen tak jedním skokem.

Páv, velbloud a pštros

Není to přitom zdaleka jediné exotické zvíře, které se vydalo na toulky Jizerkami. V listopadu 2019 si po silnici na Bedřichově vykračoval velbloud. 

Mezi vločkami můžete na silnici v Jizerkách potkat ledacos, třeba velblouda

Fotky prvního sněhu obletěly během včerejšího dne sociální sítě napříč celou republikou. Dnešnímu rannímu zážitku Petra Šéna, generálního ředitele Silnic LK se ale jen tak něco nevyrovná.

Nedávno na území Libereckého kraje pro změnu pobíhal pštros. Ten utekl majiteli z obce Pihel na Českolipsku.

Po silnici pobíhal zmatený pštros. Dvojice utekla majiteli, po jednom se stále pátrá

Velké pozdvižení způsobila na sociálních sítích fotografie pštrosa běžícího po kraji silnice. Snímek zachytila dnes ráno řidička na Českolipsku nedaleko obce Pihel. Právě odsud pštros „výletník“ utekl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Demčák

Štítky Jizerské hory, Liberecký, páv, pták, holubník, ptáci, Hejnice, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Antonín

Nechte je na pokoji a oni se vrátí...omezte turisty

Sobota, 17. července 2021, 22:51Odpovědět

V srdci Jizerek se objevil páv. Turisté prosí o jeho záchranu. Odchyt se zatím nepodařil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.