Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Sousedé společnými silami vybudovali v Jizerkách Stezku Svobody, propojuje místa i lidi

Jindřichov, Maxov a Lučany nad Nisou. Tři místa spadající pod jedno město obklopená krásnou přírodou Jizerských hor. Nyní také propojená nedávno vybudovanou Stezkou Svobody.

Před třemi lety byly při stém výročí založení republiky vysázeny na Jindřichově, Maxově i v Lučanech lípy. A právě zde se zrodil nápad na propojení všech míst pomocí okruhu. „Žili jsme tu odděleně, jako cizí. Ani ke zdejší krajině neměli mnozí příliš pevný vztah. Příčin je mnoho. Drsný ráz přírody, tvrdé zimy, velké vzdálenosti i vysídlení původních obyvatel – to vše se na zdejší atmosféře podepsalo,“ uvádí za místní Igor Dřevíkovský.

Do projektu se postupně zapojili místní truhláři, architekti, znalci historie i nadšenci s lopatou. Jak říká Dřevíkovský, místní se do budování stezky sami nadšeně pustili. „Nikoho jsme nepřesvědčovali, nevěšeli jsme letáky s termíny brigád. Nechali jsme to na rozhodnutí každého,“ komentuje.

Historie regionu ve skle a žule

Okruh Stezky Svobody o délce bezmála dvanáct kilometrů tvoří kamenné sloupy se skleněnými krychlemi na vrcholu. Sklo a žula nejsou vybrány náhodně, materiály odkazují na místní region. „Žula je tu všude, každý z našich domů ji má v základech. Vrchní kostkou připomínáme někdejší slávu jizerskohorských sklářů,“ dodává Dřevíkovský. Na každém sloupu je navíc jiný citát týkající se svobody. Záměrně nejsou citáty zveřejněny v žádné mapě ani průvodci. Kdo je chce všechny poznat, musí si celou stezku projít.

„Věříme, že svoboda je důležitá pro každého člověka jakéhokoliv věku, státní příslušnosti, vyznání i politického názoru,“ uvádí na webu Stezka Svobody autoři projektu.

Ohodnoť článek

Foto Stezka Svobody

Štítky Stezka Svobody, Jablonec, Jizerské hory, Jindřichov, Lučany nad Nisou, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sousedé společnými silami vybudovali v Jizerkách Stezku Svobody, propojuje místa i lidi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.