Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lanovka na Ještěd nejezdí. Důvodem je technická závada

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci je od rána mimo provoz kvůli technické závadě na pohonu. Zatím není jasné, kdy znovu vyjede.

Vadné je asi čidlo, které hlídá otáčky motoru, řekl dnes přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Zatím se podle něj nedá odhadnout, kdy se poruchu podaří opravit, neboť servisní firma je až z Moravy. „Je to nejméně na dopoledne," dodal Štěpán.

Pokud kabinová lanovka na Ještěd nejezdí, bývá to obvykle kvůli silnému větru. To se stává zhruba patnáctkrát do roka. Kvůli technické závadě naposledy stála loni v prosinci, kdy se muselo vyměnit poškozené ložisko na takzvaném lanáči.

Kabinová lanovka na Ještěd je v provozu přes 85 let.

Z vrcholu kopce nad Libercem je vidět na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. I díky slunečnému počasí v posledních dnech je nyní zájem o přepravu na vrchol podle Štěpána poměrně velký. „Kolikrát přijde i 1000 lidí ve všední den," dodal.

Dolní stanice lanovky je v nadmořské výšce 600 metrů, horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem. Kabiny dosahují rychlosti 36 kilometrů za hodinu, lanovka tak patří k nejrychlejším v zemi. Cesta mezi stanicemi vzdálených od sebe 1188 metrů trvá čtyři minuty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České dráhy

Štítky železnice, rekreace, lanovky, Ještěd, lanová dráha, kabinová lanovka, Liberec, Morava, Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj, České středohoří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

To není lanovka, ale dobytčák.

Středa, 15. září 2021, 23:35Odpovědět

Lanovka na Ještěd nejezdí. Důvodem je technická závada  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.