Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Africký mor prasat se i nadále blíží k českým hranicím

Africký mor prasat (AMP) i nadále postupuje k českým hranicím. V Polsku bylo závažné onemocnění zaznamenáno jen 14 kilometrů od českých hranic. Novináře o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

K nálezu uhynulého divočáka nedaleko českých hranic, u kterého byl potvrzen AMP, došlo nedaleko města Lubáň v Dolnoslezském vojvodství. V Německu se nákaza podle posledních informací drží zhruba 25 kilometrů od hranic. Ve čtvrtek byla potvrzena nákaza u uhynulého divočáka v okrese Míšeň ve spolkové zemi Sasko. „Riziko rozšíření nákazy i na území České republiky tak dále vzrůstá,“ informoval Vorlíček.

Podle veterinářů není otázkou, zda se k nám africký mor prasat dostane, ale kdy

Případ nákazy afrického moru prasat se objevil pouze zhruba 20 kilometrů za českými hranicemi, nákaza se blíží z Polska a Německa.

 

„Všechny zmíněné informace potvrzují zhoršující se situaci v souvislosti s AMP v těsné blízkosti české hranice. SVS se na zavlečení nákazy dlouhodobě připravuje a vyzývá k přísnému dodržování pravidel biologické bezpečnosti jak při lovu, tak v chovech prasat domácích,“ sdělil ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Nejrizikovějšími oblastmi je Frýdlantský a Šluknovský výběžek. Již v loňském roce zde byla vyhlášena intenzivního lovu divočáků. V období od poloviny listopadu 2020 do počátku letošního října lovci zastřelili přes 3 900 prasat divokých. Dalších 123 kusů zvěře bylo nalezeno uhynulých nebo sražených. U žádného z těchto prasat se nákaza nepotvrdila.

S ohledem na vývoj situace probíhají v České republice intenzivní jednání zástupců veterinární správy, policie i hasičů a rozeběhly se nákazové komise. „Krajské úřady společně s KVS koordinují informační schůzky s místní samosprávou a myslivci se zaměřením na možný výskyt AMP u prasat divokých,“ dodal Vorlíček.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Polsko, Německo, chov, zdraví, příroda, správa, prasata, Liberecký, Státní veterinární správa České republiky, divoké prase, infekční onemocnění, Česko, Sasko, Dolnoslezské vojvodství, Míšeň, Lubań

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Africký mor prasat se i nadále blíží k českým hranicím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.