Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hasiči a policisté v kraji získají devatenáct nových defibrilátorů

Celkem devatenáct nových externích defibrilátorů (AED) a pětadvacet baterií získají od Libereckého kraje policejní služebny a dobrovolní hasiči. Obdržet by je měli do konce února. Každoročně pomáhají AED zachránit desítky životů v regionu.

Defibrilátory na veřejných místech i ve vozidlech složek integrovaného záchranného systému již mnohokrát pomohly zachránit lidský život. „V této poslední fázi projektu bude umístěno patnáct přístrojů na policejní služebny, třeba do Českého Dubu nebo do Hodkovic nad Mohelkou a čtyři k jednotkám dobrovolných hasičů, mimo jiné do Rovenska pod Troskami,“ komentoval krajský radní Vladimír Richter.

Muž zkolaboval při návštěvě známého. Život mu zachránili policisté s defibrilátorem

Policejní hlídka byla jako první na místě u události, ke které došlo minulý týden v Železném Brodě. Při návštěvě známého zkolaboval třiadevadesátiletý senior, policistům se ale včasným zásahem podařilo zachránit mu život.

V loňském roce byly AED použity v kraji v celkem 407 případech, z nichž bylo 21 úspěšných. O rok předtím šlo o 312 případů se 16 zachráněnými.

Na pořízení nových AED poskytl kraj Zdravotnické záchranné službě (ZZS) přes 921 tisíc korun. Z nákupe AED začal kraj v roce 2016. Od té doby pomohly přístroje zachránit 52 lidských životů. „Je zřejmé, že plní svůj účel při poskytování včasné první pomoci při vzniku náhlé zástavy krevního oběhu,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V řadové garáži vypukl požár, majitel zkolaboval. Život mu zachránili policisté

Dramatickou situaci řešila policejní hlídka 28. srpna v Mimoni. V řadové garáži v ulici U Nemocnice začalo hořet auto a majitel přitom zkolaboval. Na místě byli jako první právě policisté, kteří muži poskytli první pomoc.

Kromě hasičů a policistů disponuje defibrilátory také například horská služba. Dále se AED nachází na špatně dostupných horských chalupách nebo na nejnavštěvovanějších kulturních památkách. Nově budou defibrilátory disponovat také policisté v Hrádku, Hejnicích, Jablonném, České Lípě nebo například ve Vratislavicích a hasiči v Kořenově nebo Poniklé.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky defibrilátor, policie, hasiči, záchrana, Liberecký kraj, Vladimír Richter, Rovensko pod Troskami, Český Dub, Hodkovice nad Mohelkou, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči a policisté v kraji získají devatenáct nových defibrilátorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.