Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Do kulturních organizací Libereckého kraje mohou uprchlíci zdarma, stačí pas

Krajské kulturní příspěvkové organizace v Libereckém kraji jsou ode dneška pro uprchlíky z Ukrajiny zdarma, platí to pro muzea, galerie, ale také třeba libereckou zoologickou nebo botanickou zahradu. Ke vstupu jim stačí prokázat se pasem, stejně jako v regionální dopravě v kraji, řekl mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička. Krajská vědecká knihovna nabízí bezplatně nejen své služby, ale také připojení k wi-fi nebo dobití telefonů.

„Jsem ráda, že ředitelé našich organizací velmi rychle reagovali. Jsem si ale vědoma toho, že nyní budou mít lidé, kteří k nám přicházejí, jiné starosti. Musí toho spoustu zařídit a v rámci možností nějak normálně fungovat. Ale vzhledem k tomu, že přichází mnoho maminek s dětmi, rychle nastane čas, kdy bude třeba děti zabavit. A naše organizace jsou na to připravené," doplnila náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Bezplatnými službami ale podle Vinklátové nabídka pro uprchlíky před válkou nekončí. „Pro další fázi chystají pracovníci našich organizací také nejrůznější programy a dílny. Informaci o nabídce v ukrajinštině dostanou příchozí v našem krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině a rozešleme je také městům a obcím v kraji," doplnila. Kraj je v Liberci zřizovatelem knihovny, Severočeského muzea, Oblastní galerie, zoologické a botanické zahrady a také Muzea Českého ráje v Turnově a Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

Už od pondělí mohou Ukrajinci bezplatně cestovat i veřejnou dopravou v Libereckém kraji, i tam stačí k prokázání pas. Opatření platí do odvolání a vztahuje se na území integrovaného systému dopravy IDOL v rámci regionální dopravy, MHD v Jablonci nad Nisou a připojil se také liberecký dopravní podnik.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky Ukrajina, Rusko, správa, boje, kultura, příroda, Liberecký kraj, uprchlík, doprava, Květa Vinklátová, Starostové pro Liberecký kraj, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, Severočeské muzeum v Liberci, Muzeum Českého ráje v Turnově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Yvana Pampeliška

To už přestává všechno ???????????? chudáci nemuseli řešit úřady, teď místo toho, aby řešili svojí situaci, tak se budou poflakovat po galerii a v zoo? A jezdit sem a tam zadarmo? Oceňuji hmotnou pomoc a nezbytné ubytování,ale parazitovat na liberečácích? Město a jiné organizace neustále řvou, že nemají na nic peníze a pak, aby se uprchlíci mohli kulturně vyžít, nám zdraží MHD, vstupné a další?

Neděle, 6. března 2022, 13:27Odpovědět

Do kulturních organizací Libereckého kraje mohou uprchlíci zdarma, stačí pas  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.