Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jablonečtí zastupitelé se postavili proti průzkumu a těžbě kamene v Rádle. Ohrozilo by to životní prostředí

Zastupitelé v Jablonci nad Nisou se postavili proti ložiskovému průzkumu nedaleko Rádla a nesouhlasí ani s případnou těžbou kamene v této oblasti. Lom v lokalitě Hradešín by ohrozil zdroje pitné vody pro obyvatele Dobré Vody, ale také pro nedaleký Rychnov u Jablonce.

„Těžba kamene by měla také negativní dopad na životní prostředí, život tamních obyvatel i návštěvníků,“ řekl primátor Jiří Čeřovský (ODS), který materiál předkládal.

Zastupitelé mu uložili, aby předal nesouhlas s průzkumem a těžbou ministerstvu zemědělství, podniku Lesy ČR, na jejichž pozemcích se průzkum prováděl, a také Libereckému kraji. Zároveň vyzvali orgány Libereckého kraje, aby deklarovaly svůj nesouhlas s možnou těžbou v lokalitě Hradešín kvůli ohrožení životního prostředí, mezinárodní cyklistické dopravy na cyklotrase Odra-Nisa i možnému ohrožení zdrojů Vratislavické kyselky. Stejné stanovisko už začátkem března schválili zastupitelé Rádla a jednat o něm budou také v Rychnově.

Byl průzkum ohlášen?

Na průzkum v blízkosti Rádla upozornili na počátku letošního roku tamní obyvatelé, když v lese jen pár set metrů od zástavby začaly vrtné soupravy a těžká technika sondovat zásoby kamene pro společnost České štěrkopísky Praha. Na Obecním úřadu v Rádle ani na Magistrátu v sousedním Jablonci nad Nisou o tom ale nic nevěděli.

„Nenašli jsme, že by nám to někdo poslal, nepřišlo to do datové schránky, to máme ověřené, a o žádném dopise nevíme," řekl starosta Rádla Miroslav Šikola (NEZ), do jehož katastru pozemky spadají.

Otevře se na Rádle lom? Obec o průzkumných vrtech nemá tušení, bude se bránit

Obyvatelé na Jablonecku se obávají plánů na otevření kamenolomu v blízkosti Rádla. V lese jen pár set metrů od zástavby začaly na přelomu roku vrtné soupravy a těžká technika sondovat zásoby kamene pro společnost České štěrkopísky Praha.

Podle mluvčího společnosti České štěrkopísky Petra Duška není pravda, že průzkumné vrty se uskutečňovaly bez ohlášení. „Obci Rádlo jsme naprosto standardně oznámili účel, rozsah a očekávanou dobu provádění uvedených prací. Máme souhlas vlastníka pozemků i vyjádření Krajského úřadu Libereckého kraje, kterému jsme předali řádně zpracovaný projekt geologických prací. Postupujeme tedy naprosto regulérně a splňujeme všechny zákonné povinnosti," uvedl.

Státní podnik Lesy ČR uzavřel se společností smlouvu ohledně průzkumu

Zkoumaný prostor patří Lesům ČR a leží v území s vyšší ochranou přírody. S těžbou kamene v lokalitě nepočítá ani surovinová politika Libereckého kraje. Podle Duška jde ale o první fázi, bez které ani nemá smysl hovořit o nějakém záměru, protože pouze ověřuje přítomnost a parametry ložiska.

„Průzkumné vrty provádějí těžební společnosti zcela běžně na mnoha místech po celé republice," dodal Dušek.

Mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová potvrdila, že podnik uzavřel s firmou České štěrkopísky smlouvu pro ložiskový průzkum, konkrétně na sedm vrtů s hloubkou od 30 do 80 metrů o konečném průměru 76 milimetrů provedených do konce listopadu.

„Smlouva obsahuje i další podmínky k provedení prací maximálně šetrně k lesnímu prostředí. Bude-li na základě výsledků ložiskového průzkumu určeno chráněné ložiskové území a splněné podmínky pro rozhodnutí báňského úřadu umožňujícího provedení těžby nerostných zásob, Lesy ČR těžbu nerostů umožní, stejně jako v jiných případech," dodala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavebniny, ekologie, těžba, Jablonec nad Nisou, průzkum, životní prostředí, Lesy České republiky, Hradešín, Dobrá voda, a.s., Liberecký kraj, Jiří Čeřovský, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonečtí zastupitelé se postavili proti průzkumu a těžbě kamene v Rádle. Ohrozilo by to životní prostředí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.