Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Před radnicí vlaje romská vlajka. Osmý duben je dnem Romů

Už několik týdnů vlaje před libereckou radnicí ukrajinská vlajka a také vlajka města Liberce. Tu ukrajinskou nyní na jeden den nahradila romská vlajka. Právě pátek 8. dubna je totiž Mezinárodním dnem Romů a město tak přikročilo k tomuto symbolickému gestu.

„Považuji to za velké symbolické gesto nejen k romské menšině, ale obecně k menšinám. Jsem přesvědčen, že obce, kraje i státní instituce musejí vydávávat pozitivní signály směrem k veřejnosti,“ uvedl námětek primátora Ivan Langr (Starostové pro LK).

Podle něj jde o signály právě v takto zásadních společenských otázkách, jako je tolerance k menšinám, podpora kulturní rozmanitosti a obecně pocity sounáležitosti. „Právě v dnešní době jako témata opět stávají zneužívanými ze strany nejrůznějších populistů," dodal.

Romskou vlajku kromě Liberce v pátek vyvěsil také Liberecký kraj. „Vlajky Libereckého kraje a Ukrajiny dnes na budově krajského úřadu doplnila také romská vlajka. 8. dubna si celý svět připomíná Mezinárodní den Romů, který oslavuje romskou kulturu a upozorňuje na problémy, kterým Romové čelí,“ doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Mezinárodní den Romů se slaví od roku 1990, a to vždy 8. dubna. Tradice oslav má kořeny v události z roku 1971, kdy se poprvé nedaleko Londýna konala Světová romská konference. Zde také vznikla Mezinárodní romská unie a byla přijata a schválena romská vlajka a hymna.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky radnice, kraj, vlajka, romská vlajka, den romů, Romové, Liberec, Starostové a nezávislí, Ivan Langer, Liberecký kraj, Mezinárodní den Romů, Ukrajina, Martin Půta, Mezinárodní romská unie, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Mazgal

Bylo by pěkné, kdyby víkend po 8.4. vždy patřil Romům. Romské slavnosti by se měly stát tradicí. Radnice by měla Romům pronajmout náměstí za symbolickou 1,- Kč (pátek, sobota, neděle). Romské slavnosti by měly v Liberci být, chtěl bych na ně jít! Tradiční Romská hudba, tance, jídlo. Podepisování petic atd. atd.

Sobota, 9. dubna 2022, 12:49Odpovědět

Před radnicí vlaje romská vlajka. Osmý duben je dnem Romů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.